Daňová Kobra jako recept proti daňovým únikům, Česko se chce inspirovat Slovenskem

Česká vláda chce po slovenském vzoru vytvořit takzvanou daňovou Kobru - speciální jednotku bojující proti daňovým únikům. Podobně by se v Česku mohla objevit i účtenková loterie, kterou Slovensko loni spustilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Kobra je společný vyšetřovací tým policie, finanční správy, prokuratury a Národní kriminální agentury. Na Slovensku funguje od poloviny roku 2012. Počet vyšetřovatelů z jednotlivých institucí se liší případ od případu.

V roce 2013 kobra pro státní rozpočet zachránila přes 90 milionů eur (2,5 miliardy korun). Z akcí vzešlo 141 obviněných osob a celkem šest rozložených organizovaných skupin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zkušenostech se slovenskou kobrou informoval zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

Slovenská vláda pravidelně v čím dál kratších intervalech prezentuje lepší čísla o výběru daní. Letos v únoru meziročně stoupl výběr DPH ze 14 na 16 procent z celoročního plánu. Podle ministerstva financí se tak nestalo zvyšováním daňové sazby, ale pouze větší efektivitou, a sice o 289 milionů korun.

Ještě letos by k tomu měla přispět legislativní novinka - takzvaný kontrolní výkaz, který by měl umožnit párovat odběratelské a dodavatelské faktury.

Spuštění projektu české Kobry si vyžádá i změnu zákonů. Fungovat bude od 1. září

Číst článek

Proti daňovým únikům má v Česku pomáhat i účtenková loterie. Lidé si ponechávají účtenky za nákup, ty se slosují a zákazník může vyhrát peníze nebo třeba auto.

Na Slovensku loterie funguje od září roku 2013. Na začátku měla spoustu kritiků, nakonec o ní projevilo zájem mnoho lidí. Do prosince se do ní zapojilo víc jak 450 tisíc registrovaných hráčů, to je asi každý 16. plnoletý Slovák.

Na Slovensku mají účtenkovou loterii. | Foto: Vojtěch Berger

Finanční správa ještě stále nemá k dispozici pevná čísla, která by dokazovala to nejdůležitější – jak to v konkrétních sumách pomohlo výběru daní. Pro slovenské ministerstvo financí je ale hlavním úspěchem to, že se o daňových únicích díky účtenkové loterii mluví.

Česká vláda prezentuje slovenský boj proti daňovým únikům jako příklad hodný následování. Slovenští nevládní analytici ale upozorňují, že úniky na DPH jdou do miliard eur, daňová kobra přitom dokáže zachránit jen desítky milionů. Účtenková loterie zase zatěžuje kontrolami majitele malých obchodů.

Jenom samotné zlepšení výběru daní státní kasu podle odborníků nezachrání. Je potřeba více osekávat výdaje státního rozpočtu. Tady má kabinet Roberta Fica podle nevládních organizací velké rezervy.

Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme