Desítka skiareálů v Jeseníkách stále láká lyžaře, nejvíc sněhu je na Ovčárně

Zimní sezóna v Jeseníkách pomalu finišuje. V provozu je stále asi desítka skiareálů, kromě Ovčárny se ve všech lyžuje výhradně na technickém sněhu. A protože jsou teploty poměrně vysoké, návštěvníci musí na svazích počítat s jarním firnem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jarní lyžování

jarní lyžování | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Na Ovčárně mají zatím nejvíce sněhu - asi 70 centimetrů. Ostatní hlásí v průměru čtvrtmetrovou pokrývku.

Lidé ocení lyžování především v dopoledních hodinách, kdy je sníh po chladnější noci trochu přimrzlý. Odpoledne už se mění v kaši.

V Branném leží na svazích od 15 do 30 centimetrů sběhu. Provozovatel střediska Rostislav Procházka ale příliš velký nápor lidí o víkendu už nečeká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké podmínky nabízejí před víkendem skiareály v Jeseníkách, zjišťovala Andrea Švubová

„Vyhlídky na víkend jsou takové rozpačité, protože má být hodně teplo a přeci je při slunečním svitu je těžký odpar sněhu. Ale zatím to jde a jsme na to celkem dobře,“ řekl Procházka.

Lyžuje se ještě v Přemyslově, Koutech nad Desnou, Malé Morávce, provoz hlásí i střediska Anaberg, Ramzová či Petříkov.

V Karlově na Myšáku přichystali pro lyžaře i lákavé soutěže. „Na sobotní odpoledne máme připravené dvě akce, jedna z nich je tradiční. Soutěž spočívá v tom, že dvojice, ve které je vždy alespoň jedno dítě, jedou slalomový závod na čas a nejlepší týmy získávají zdarma skipasy na nedělní lyžování,“ upřesnil zástupce střediska Boris Keka.

Kde leží nejvíc sněhu?
Praděd (Jeseníky) - 65 až 85 cm
Červená Voda (Orlické hory) - 30 až 80 cm
Říčky (Orlické hory) - 30 až 60 cm
Přemyslov (Jeseníky) - 30 až 60 cm
Annaberg (Jeseníky) - 30 - 60 cm
Zdroj: holidayinfo.cz

Druhý závod v obřím slalomu každoročně vyhlašuje obec Malá Morávka a je otevřený pro jednotlivce.

„Máme stále ještě 20 až 40 centimetrů technického sněhu, který v noci lehce přimrzne, takže lyžování stále ještě je možné,“ popsal Keka podmínky v Karlově na Myšáku.

Jak dlouho ještě skiraeály pojedou, záleží jen na počasí. Jisté ale je, že letošní atypická zima už míří do finále. Běžkaři mají ve volném terénu pouze jedinou příležitost k vyjížďce. Strojově se upravuje už jen stopa mezi Ovčárnou a Švýcárnou.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme