Počítače vlád v EU a USA čelí sofistikovanému útoku, prý z Ruska

Stovky vládních počítačů v Evropě a USA čelí sofistikovanému kybernetickému útoku vedenému údajně z Ruska. Podle agentury Reuters počítače napadl škodlivý software Turla, jeden z nejucelenějších programů pro kybernetickou špionáž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle Radka Holého z Národního centra kybernetické bezpečnosti počítače české vlády zasaženy nebyly:

„Do této chvíle nemáme žádné zprávy o tom, že by byly napadeny jakékoliv servery, nebo jakékoli počítače veřejné správy v České republice. Ale naši odborníci tyto informace znovu prověřují. Pokud by se něco takového stalo, určitě bychom veřejnost informovali.“

Někteří bezpečnostní analytici a západní výzvědné služby si myslí, že spyware, známý pod názvem Turla, je dílem ruské vlády a že souvisí se softwarem použitým k masivnímu průniku do počítačů americké armády, který byl odhalen v roce 2008.

Hackeři pomocí spywaru Turla budují v napadených sítích "opěrné body", díky kterým mohou v počítačích hledat data, ukládat své informace a případně potřebné údaje odesílat na své servery.

Bezpečnostní experti nicméně varují, že ačkoli podezření, že Turla je ruským produktem, může být silné, je nemožné to potvrdit, pokud se Moskva sama nepřihlásí k odpovědnosti. Vývojáři totiž běžně využívají postupy, které jejich identitu skryjí.

ČTK, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme