Metaři v Riu de Janeiru protestují za lepší platy, v ulicích se vrší odpadky

V brazilském Riu de Janeiru stále nejsou uklizené odpadky po karnevalu. Právě tohoto svátku, kdy jsou každou noc v ulicích desítky tun odpadu, totiž využili ke stávce městští metaři. Radnice se sice s odbory dohodla téměř okamžitě na zvýšení platů. Některým to ale nestačí a nehodlají se košťat a popelnic dotknout ani teď.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta chce uspořádat mistrovství, my si chceme alespoň nakoupit, stojí na transparentech

Starosta chce uspořádat mistrovství, my si chceme alespoň nakoupit, stojí na transparentech | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V centru Ria jsou na několika rozích ulic hromady pytlů s odpadky, které se tady vrší už několik dní.

V lepších částech města - tam, kde jsou třeba turisté - už je uklizeno, ale v chudších čtvrtích je velký nepořádek.

„Vyhrožují nám, že nás vyhodí,“ říká asi 50letý účastník demonstrace. Radnice se totiž rozhodla propustit všechny, kdo se po první dohodě s odbory nevrátili do práce.

„Nabídli nám celkem 1220 realů. Vždyť to jsou drobáky,“ rozčiluje se metař, který oranžové montérky vyměnil za oranžový transparent. S původní nabídkou devítiprocentního nárůstu se odbory spokojily. V přepočtu to je 10 300 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o popelářích demonstrujících v brazilském Riu de Janeiru připravil tamní zpravodaj ČRo David Koubek

Jenže několik stovek metařů se s tím nehodlá smířit, organizují se a požadují 40 procent navíc. A po několika dnech dalších protestů nepomohla ani nabídka radnice, že všechny propuštěné zase vezme zpět. Stávka tak trvá.

Těm, co už se dali do práce, prý stávkující vyhrožují - dokonce někde údajně i se zbraní v ruce. Radnice proto zajistila ke všem popelářským autům doprovod městské policie nebo soukromé ochranky.

Další metař, který přišel na demonstraci, říká, že chtějí hlavně respekt. „Pracujeme v dešti, ve slunci - nedávají nám ani ochranný krém. Co když budu mít rakovinu?,“ obává se.

Po cestě demonstraci pozorují různí lidé a většinou se stávkou souhlasí. „Ano, mají na ni právo,“ myslí pracovnice pošty. „Souhlasím s tím, aby protestoval každý pracující, který má nedostatečný plat. Nevěděl jsem, že berou tak málo, a navíc jsou určitě přetížení, zvlášť při karnevalu a před mistrovstvím světa ve fotbale,“ podotýká jeden muž.

Odpadky se vrší na mnoha místech v Riu | Foto: David Koubek

Psycholog Flávio Lira má pro metaře také pochopení, i když nechat město plné odpadků po karnevalu mu jako úplně nejlepší nápad nepřijde. Vždyť jediná karnevalová noc znamená přes 20 tun odpadu jen na sambodromu. A jak se píše na transparentech protestujících, hrozí také stávka při mistrovství světa ve fotbale.

Jenže využívání takových akcí už se ale Flaviovi nezamlouvá. „Nemělo by se toho využívat jako prostoru pro demonstrace. Všichni by měli takové události podporovat. Ale úřady a politici si musí být vědomi, že podpora začíná u nich. Samozřejmě, že potřebujeme lepší školství a zdravotnictví a občané za to mají demonstrovat. Ale nesouhlasím s tím, aby se bojkotovaly sportovní akce,“ zdůrazňuje.

„Stávka je v ulicích a je to tvoje vina, starosto!,“ křičí dav pracovníků komunálních služeb a se svou manifestací se posunuje dál do středu města. Stávka, zdá se, jen tak neskončí.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme