Mezinárodní den žen se tradičně masově a s láskou slaví i v Rusku

Mezinárodní den žen (MDŽ) patřil v Sovětském svazu k nejoblíbenějším svátkům, který si lidé užívali masově a s chutí, bez ohledu na pohlaví. Tato tradice přešla i do Ruska, kde dnes na oslavu žen pořádají akce v každém městě, i když ženy to ani v současném Rusku nemají jednoduché.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karafiáty

Karafiáty | Foto: Fotobanka stock.xchng

Plno květin a náruče dárků nosili lidé v Moskvě, aby jimi podarovali ženy, které dnes slaví svůj svátek. Restaurace se už v pátek večer plnily firemními večírky, které nejsou určeny jen ženám.

Dříve ale byl svátek daleko větší a oficiálnější. Přesto se i teď konají v Moskvě a dalších městech nejrůznější koncerty, tématické ženské výstavy a přehlídky.

„Já jsem dnes byl v centrálním moskevském Gorkého parku, kde bylo opravdu hodně lidí. Například studenti Lomonosovy univerzity tu rozdávali ženám květiny. Mnoho lidí ale na víkend odjelo, protože v pondělí je náhradní volno za dnešní svátek. Odjeli na chaty nebo zahrádkářské kolonie okolo Moskvy,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

MDŽ po revoluci téměř zapadl. Před rokem 1989 si ho oblíbili hlavně muži

Číst článek

Mezinárodní den žen se slaví už přes sto let. Svátek 8. března byl stanoven po demonstraci v Petrohradě v únoru 1917, kdy po Něvském prospektu prošla 23. února, podle Gregoriánského kalendáře 8. března, demonstrace za práva a rovnoprávnost žen.

MDŽ - Mezinárodní den žen | Foto: Michal Jindra

Martin Dorazín, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme