Británie v rámci boje s obezitou uvažuje o zavedení daně z cukru

Vedoucí zdravotní služby Sally Daviesová navrhuje britské vládě zavedení daně z cukru. Podle ní se jedině tak dá v Británii účinně bojovat s epidemií obezity. Podražit by podle plánu měly kromě sladkostí hlavně nealkoholické šumivé nápoje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda (ilustr. foto)

Limonáda (ilustr. foto) | Foto: Comstock Images

Ve vystoupení před poslanci Daviesová zapochybovala, že by výrobci sladkých tyčinek a slazených nápojů změnili složení svých výrobků sami od sebe.

Jakkoli britský potravinářský průmysl tvrdí, že se na snížení obsahu cukru snaží pracovat, velké výsledky vidět nejsou. Uvažuje se například o tom, že by se sladké limonády prodávaly v menších lahvích a plechovkách.

Podle vedoucí zdravotní služby se musí najít nový způsob boje s obezitou, třeba právě zavedení daně z cukru. Sama nezmínila konkrétní daňovou sazbu, ale podle některých odborníků by to mohlo být 20 procent u výrobků, které obsahují 15 procent cukru.

Nevládní organizace Sustain zjistila, že se ve Spojeném království se ročně vypije 5,7 milionu litrů sladkých limonád. Kdyby se na každý litr uvalila daň 20 pencí, státní pokladna by získala až 1,1 miliardu liber.

Politická garnitura se ještě k nápadu nevyjádřila – teď řeší hlavně lepší označování potravin, co se týká jejich složení.

Čtvrtina Britů je obézních

Obezita je v Británii velkým problémem. V roce 1980 se týkala jen osmi procent dospělých Britů, teď jich do této kategorie spadá plná čtvrtina.

Zhoršuje se i situace u dětí. Británie už zažila několik případů, kdy sociální péče odebrala obézní děti nezodpovědným rodičům. Neustále se rozebírá, že hodně Britů doma málo vaří teplá jídla, kupují laciné polotovary a že k boji proti obezitě nepřispívají ani školní jídelny.

Obezita (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Podle Daviesové se epidemii obezity přizpůsobili i výrobci oblečení, kteří nenápadně mění velikosti, takže si lidé často ani nevšimnou, že ztloustli.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby z cukru pocházelo maximálně 10 procent každodenního příjmu kalorií. Pro průměrného dospělého člověka to představuje 12 kávových lžiček cukru. Pokud ale chtějí lidé svému tělu prospět, měli by množství snížit na 6 lžiček.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme