Ruská armáda blokuje severní přístupy na Krym, u obce Čonhar prý rostou minová pole

Ruská armáda rozšiřuje blokádu obou hlavních přístupů na Krym. Podle ukrajinských pohraničníků obsadila Perekopskou šíji spojující Krym s pevninou. Ráno ukrajinská média uvedla, že ruští vojáci pronikli do obce Čonhar ležící na druhé přístupové komunikaci. Prý tam pokládají miny a vztyčují hraniční sloupy. Na západě Krymu žádá proruská 'domobrana', aby ukrajinští vojáci do večera složili zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruské jednotky i přes hrozby Západu pokračují v okupaci Krymského poloostrova

Ruské jednotky i přes hrozby Západu pokračují v okupaci Krymského poloostrova | Zdroj: Reuters

Raketový pluk v Jevpatoriji na západě Krymu dostal ultimátum do 7 hodin večer středoevropského času. Pokud se vojáci nevzdají, 'domobrana' zahájí útok.

V zóně Perekopské šíje, která spojuje Krym s pevninou, zaznamenali ukrajinští pohraničníci ženijní práce ruských vojáků. Ruská armáda tam podle leteckých snímků zřídila velký počet postů, které střeží provoz na silnici směřující z ukrajinského vnitrozemí na jih.

Česko kvůli protiústavnosti zřejmě neuzná výsledky referenda o odtržení Krymu

Číst článek

Podle ukrajinských médii ruská vojska dopoledne pronikla i do ukrajinské obce Čonhar, která je druhým z pozemních vjezdů na Krymský poloostrov. Budují tam prý minová pole.

Podle zpravodajského portálu Ukranews se tam pohybují neoznačení ozbrojenci, kteří v okolí vykopávají jámy pro umístění hraničních sloupů. Zaminovali prý i přehradu u severokrymské obce Rjumšyne.

Skupiny mužů v plné polní rovněž pronikly na Arbatskou kosu, úzký pás země vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k ukrajinské pevnině.

Krymský Sevastopol je týden před referendem plný ruských vojáků

Číst článek

Podle místopředsedy krymské vlády Rustama Těmirgalijeva se už Krym připravuje na uzavření severního železničního spojení s pevninou. Místní úřady počítají s tím, že dodávky ruského zboží nebudou moci na poloostrov směřovat přes Ukrajinu a k jejich přepravě bude využita trajektová přeprava přes Kerčský průliv.

V noci na dnešek do samotného krymského správního střediska Simferopolu přijelo na 90 nákladních automobilů plných ruských vojáků, v koloně byly i cisterny s palivem, sanitky i tahače s polní kuchyní.

Agentura Interfax-Ukrajina dnes oznámila, že ukrajinská armáda organizuje přesuny svých jednotek v rámci přípravy na "velké vojenské cvičení". Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany.

Robert Mikoláš, ČTK, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme