Atletický trenér Kupka dovedl k velké medaili po Šebrlem a Hejnové i Masláka

Za úspěchem čerstvého halového mistra světa Pavla Masláka stojí stejný muž, který byl i u posledního českého titulu před deseti lety, když vyhrál Roman Šebrle sedmiboj. Atletický trenér Dalibor Kupka mluví o jedinečnosti svého třiadvacetiletého svěřence.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stupně vítězů běhu na 400m na halovém mistrovství světa v Sopotech - zleva Bahaman Brown, Pavel Maslák a Američan Clemont

Stupně vítězů běhu na 400m na halovém mistrovství světa v Sopotech - zleva Bahaman Brown, Pavel Maslák a Američan Clemont | Zdroj: Reuters

„Dělám to 20 let a takového závodníka jsem neměl. Šéba (Šebrle – pozn. red.) byl pan závodník, ale v podstatě z něj vždy čišela nervozita. Máslo (Maslák – pozn. red.) ten vtipkuje a vůbec si to nepřipouští. Umí se na to připravit. Možná má nervozitu v sobě, ale najevo ji nedá. Adrenalin, který ho ale zvedá, tam při výkonu být musí. Je to talent se vším všudy, jak atletický, tak mentální,“ vyzdvihuje Dalibor Kupka největší přednosti Pavla Masláka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér mistrů světa Dalibor Kupka o svých svěřencích

Kupka je v současnosti jedním z nejúspěšnějších atletických trenérů, ale zlatá medaile z mužského sprintu je pro něj výjimečná.

"Když jsem začínal, určitě jsem si nemyslel, že budu mít bílého sprintera mistra světa. Šéba byl česká vícebojařská Mekka, ale přišel ke mně hotový, a povedly se nám nějaké medaile. Klobouk dolů. Zuzka Hejnová na čtvrtce překážek taky dobrý. Ale prostě běloch v mužském sprintu je pro mě hodně a jsem rád, že se mi to povedlo,“ těší se ze zlaté medaile Dalibor Kupka.

A stejně jako český čtvrtkař si myslel, že mohl Pavel Maslák dokonce zaútočit na evropský rekord, za kterým zaostal o 19 setin sekundy. Roli ale sehrály podmínky šampionátu, kde běžel tři závody ve dvou dnech. Zvládl je ale skvěle, i díky velkým tréninkovým dávkám.

Zlatý Maslák a bronzový Kudlička se v Sopotech podporovali přímo na dráze

Číst článek

„Už jsem tušil kdysi, že je to obrovský talent. Trochu jsem ho šetřil. Musím totiž přiznat, že s nimi nerozebírám, co, kde, kdy budeme trénovat. Letos poprvé jsem jemu i Zuzce připravoval trénink podle svého. Pavel to strávil excelentně a asi mu ten trénink sedí,“ dodává trénér dvou úřadujících mistrů světa.

Pavel Maslák pravděpodobně vstoupí do venkovní sezony už za necelé dva měsíce na prvním mítinku Diamantové ligy v Dauhá. Prioritou pak bude obhajoba evropského titulu, o kterou se pokusí na srpnovém šampionátu v Curychu.

Jakub Kanta, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme