Fotbalisté Sparty i Plzně propočítávají před ligovým šlágrem různé varianty

Zápasy mezi Spartou a Plzní jsou v posledních letech největším hitem fotbalové Gambrinus ligy a jiné to nebude ani teď v duelu 19. kola. Pražané by už rádi ukončili dlouhé čekání na domácí titul a právě dnes večer k tomu mohou udělat důležitý krok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparta vstoupila do ligového jara výhrou 4:0 nad Brnem. Dvěma góly se blýskl kapitán David Lafata (vpravo)

Sparta vstoupila do ligového jara výhrou 4:0 nad Brnem. Dvěma góly se blýskl kapitán David Lafata (vpravo) | Zdroj: ČTK

„Rozdíl by byl osmibodový a osm je víc než pět a i dva, takže v tomhle je ta rovnice jednoduchá a pravdivá,“ vypočítal brankář Sparty Tomáš Vaclík všechny tři možné varianty náskoku po večerním duelu.

Zatím je rozdíl mezi nejlepšími týmy pětibodový a právě to může sehrát velkou roli při stanovení taktiky. Ano 8 je sice víc než 5, ale pro Pražany může být důležitější, že 5 je víc než 2. A že prioritou spíš bude neprohrát, myslí si fotbalový trenér Michal Zach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový jarní hit mezi Spartou a Plzní se dá převést i na matematické hodnoty

„Sparta nebude chtít prohrát. Plzeň by se jim hodně přiblížila. Pokud by se Plzni podařilo vyhrát, bylo by to ještě hodně zajímavé.“

Takový scénář pochopitelně není pro sparťany atraktivní, a tak by se mohlo zdát, že bude skutečně hlavním cílem neprohrát a udržet současný pětibodový náskok. Ale z kabiny letenského týmu zní něco jiného.

„Chceme vyhrát. V tom případě by se náš náskok zvýšil, my si nepřejeme nic jiného a doufám, že to zvládneme. A tři body zůstanou u nás,“ hlásí záložník Sparty Lukáš Vácha a stoper stejného klubu Mario Holek.

Budu fandit Spartě, přiznává bývalý plzeňský junior Petr Čech

Číst článek

8 bodů náskoku v necelých dvou třetinách soutěže, to už by byl hodně zajímavý vklad pro ligový finiš, ale rozhodně by neznamenal jistotu mistrovského titulu, připomíná brankář Pražanů Tomáš Vaclík.

„Takhle to nevidím, protože po tom našem vzájemném zápase bude do konce ještě jedenáct kol. A to je dlouhá doba, aby se mohlo něco pokazit. Může přijít pokles formy nebo něco, takže takhle bych to neviděl.“

Pokud chce Plzeň pomýšlet na obhajobu, nesmí na Letné podle expertů prohrát

Číst článek

Ostatně myslí si to také muž, který se bude snažit Tomáš Vaclíka překonat, pokud dostane šanci, plzeňský útočník Tomáš Wágner. „Všichni umíme počítat a tabulku sledujeme každý týden. I kdybychom náhodou prohráli, tak je sice osm bodů hodně, ale takhle bych nechtěl přemýšlet. Jedeme se tam porvat o co nejlepší výsledek. Můžeme hrát výborně a prohrát, náskok by pak byl velký.“

„Na druhou stranu ještě i potom bude zápasů hodně. Ať to dopadne, jak to dopadne, po Spartě bych ještě nic nebalil. Je to zápas, na který se v lize těšíme celý půlrok. Pro každého z nás je to výzva,“ říká Tomáš Vágner, a platí to také pro hráče, kteří se na zápas těší mnohem kratší dobu.

Přijde trumf v podobě Rezka?

Třeba pro někdejšího reprezentanta Jana Rezka, který plzeňskou Viktorii jako amatér pár dní před zápasem na Spartě posílil.

„Jsem plný euforie, že jsem se vrátil do Plzně. Konečně jsem zase s rodinou a v Čechách, navíc plný pozitivní energie. Hrát před vyprodanou Letnou? Co si víc může člověk přát… Navíc hraje první s druhým. Kdo by nechtěl hrát, ale 10 dní jsem netrénoval, tak úplně nevím, jak na tom teď jsem,“ přiznal krátce po svém návratu z Číny klubovému reportérovi Jan Rezek.

Utkání Sparta - Plzeň začne ve 20 hodin.

Jaroslav Plašil, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme