Sušice jedná o budově historické lékárny, ve hře je soukromý investor i přímá koupě

Jedna z nejvýraznějších historických budov sušického náměstí, renesančně zdobený Rozacínovský dům, je léta zavřený a chátrá. Budova v majetku soukromé firmy je dlouhodobě na prodej. Město už před dvěma lety uvažovalo o tom, že by bývalou lékárnu odkoupilo a opravilo, tehdy se ale zastupitelé nedohodli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stará lékárna, Rozacínovský dům v Sušici

Stará lékárna, Rozacínovský dům v Sušici | Foto: Městské informační centrum Sušice

Téma lékárny se tak znovu vrací.

„Přišel investor s nabídkou, že by dům koupil a na své náklady opravil s tím, že chce, aby město zaručilo, že následně opravený dům koupí, nebo ho bude splácet, nebo bude v nájmu. Variant je několik,“ popisuje radní Milena Naglmüllerová.

Proč by měla být tato nabídka pro město výhodná, vysvětluje investor Miroslav Kočandrle. „Město nevydá na začátku ani korunu prostředků a bude vědět cílový stav opravy, nebo cílového využití,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o situaci kolem historické stavby v Sušici zjišťovala Jitka Englová

Bez budoucí spolupráce s městem se ale sám do koupi a rekonstrukce historického domu nepustí.

Pro město by nebyl problém najít využití domu, mohlo by se tam například přesunout informační centrum.

„To je jedna varianta, druhá varianta je, že by město mohlo mít svoje vlastní muzeum, protože stálá expozice sirkařství tady nikde není. Vzadu objektu navíc kdysi byly i byty, takže by se část objektu mohla vrátit zpátky do bytového fondu,“ dodává Milena Naglmüllerová.

Jednání o historické lékárně jsou teprve na začátku. Na to jestli má město dům odkoupit, nebo jestli má spolupracovat se soukromým investorem se názory různí.

Stará lékárna, Rozacínovský dům v Sušici | Foto: Městské informační centrum Sušice

„Došli jsme k závěrům, že by bylo daleko jednodušší, pro město, dům teď získat přímou koupí s tím, že by se postupně opravoval, a že bychom na to mohli sehnat i nějaké dotační peníze,“ uvádí radní Naglmüllerová.

Naproti tomu realitní makléřka Jiřina Müllerová, která dům prodává už po třetí, se přiklání k variantně soukromého investora.

„Koupit dům je jedna věc, ale opravit a zrenovovat je věc druhá. Z naší praxe víme, že podobný typ nemovitosti etapově opravovat v podstatě nelze. A vzhledem k vývoji stavebně-technického stavu domu, je to pro něj poslední šance,“ popisuje.

Všichni jsou ale zajedno v tom, že s historickou budovou na náměstí se už musí začít něco dělat.

Anna Maňourová, Jitka Englová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme