Jihočeští vysokoškoláci se už podruhé zapojují do projektu Studentské krvebraní

Jihočeští studenti podporují dobrovolné dárcovství krve. Zapojili se do projektu Studentské krvebraní. Až do 15. května se mohou další dobrovolníci přihlásit na kterékoliv jihočeské transfuzní stanici a stát se prvodárcem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krev (ilustrační foto)

Krev (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Krvebraní vymysleli organizátoři českobudějovického Majálesu už v minulém roce. Poprvé přišlo 274 studentů, kteří darovali přes 120 litrů krve.

„V loňském roce byla akce opravdu úspěšná, což ocenil i pan primář na transfuzní stanici. Jsme rádi, protože registr dárců se musí obnovovat a hlavně mladými lidmi,“ uvádí Jitka Kosáčková z Českého červeného kříže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o projektu Studentské krvebraní zjišťovala Mária Pfeiferová

Primář Transfuzního oddělení českobudějovické nemocnice Petr Biedermann vysvětluje, co má případný zájemce o prvoodběr udělat.

„Asi nejlepší v současné době je, aby se informoval u nás na stanici dárců. Doporučuji také navštívit stránky nemocnice, kde je přímo odkaz pro dárce krve, kde získá základní informace,“ říká.

Obecně platí, že by dárce neměl být mladší osmnácti a starší šedesáti let. Váha se nesmí pohybovat pod 50ti kilogramy. O vhodnosti dárce pak rozhodnou laboratorní testy a dotazník, popisuje primář.

„Potom, když dárce na transfuzní oddělení přijde, vyplní poměrně podrobný dotazník týkající se zdravotního stavu a podrobí se základnímu laboratornímu vyšetření. Pak dojde k vyhodnocení výsledků a propuštění dárce k odběru,“ uvádí.

„Některé dny máme větší odběry, jiné jsou zase poklidnější. Zvlášť, když se jedná o prvodárce tak doporučujeme, aby to bylo v termínu, kdy je lidí méně a dárci se tak můžeme lépe věnovat,“ dodává Biedermann.

V letošním roce se k projektu připojilo už 56 prvodárců, kteří darovali 25 litrů krve.

Mária Pfeiferová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme