V Česku je o pětinu méně krav než před 10 lety, mléka však vyprodukují více

České krávy vyprodukují o třetinu více mléka než před deseti lety. I to je důvod, proč chovatelé snižují jejich počet. Z jedné dojnice zemědělci získají v průměru sedm a půl tisíce litrů mléka za rok. Vedle výroby se podle ministerstva zemědělství zvyšuje také kvalita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy na zemědělské farmě v Líních na severním Plzeňsku

Krávy na zemědělské farmě v Líních na severním Plzeňsku | Foto: Lukáš Milota

Počet dojných krav se kvůli tomu snížil za jedno desetiletí o téměř pětinu. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby rostoucí produkci v posledních letech ovlivnila hlavně úroda kvalitního krmiva.

„A druhý důvod je přirozený a poměrně rychlý genetický pokrok, který svědčí o tom, že čeští chovatelé skotu jsou na velmi dobré úrovni. Jsou rozhodně nad průměrem Evropské unie,“ říká.

Agrární analytik Petr Havel je ale k vysokým číslům mléčné užitkovosti skeptický, daleko důležitější je prý efektivita.

Přehrát

00:00 / 00:00

O produkci mléka se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

„To znamená, aby zemědělec mléko vyprodukoval za co nejnižších nákladů a pak ani nepotřebuje tak vysokou užitkovost. A zároveň taková strategie vede k tomu, že lze mít větší množství skotu a více pasoucího se skotu v podhorských a horských oblastech,“ tvrdí.

Čeští producenti mléka si dlouhodobě stěžují na příliš nízké výkupní ceny a na konkurenční tlak ze zahraničních trhů.

Právě o konkurenceschopnosti zemědělství a dalších tématech se bude diskutovat na 161. Žofínském fóru. Zúčastní se ho i ministr zemědělství Marian Jurečka nebo viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Spotřebitele zajímá původ potravin

„Je tady především velký prostor pro posílení pozice našich zemědělců a potravinářů s ohledem na konkurenceschopnost a také na postavení na domácím trhu,“ myslí si ministr Jurečka.

„Protože jsem přesvědčen o tom, že spotřebitelé nehledají jen kvalitu, ale dívají se také, odkud je výrobek, jaká je země původu, a to je velký potenciál pro naše zemědělce a potravináře,“ dodává.

Mluvit se bude také o chystané reformě společné zemědělské politiky Evropské unie a vlivu intervence České národní banky na ceny potravin.

„Bude to směřovat ke zvýšení cen potravin a k tomu, jestli opatření bankovní rady loni na podzim, to znamená znehodnocení koruny na 27 korun za euro skutečně mělo velký vliv na poměrně prudší zdražení potraviny, nebo nemělo,“ popisuje Jan Veleba.

Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme