Případ zneužívání dotací v ROP Jihozápad se opět vrací k soudu

Bývalý šéf Úřadu regionální rady soudružnosti Jihozápad Jiří Trnka a dva jeho podřízení opět stanou před pražským městským soudem. Obžaloba je viní ze zneužití evropských dotací. Trojice prý svým jednáním způsobila škodu přes 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel (vpravo) u soudu

Jiří Trnka (vlevo) a Martin Půlpytel (vpravo) u soudu | Zdroj: ČTK

Jiří Trnka spolu s Martinem Půlpytlem podle státní zástupkyně změnili u desítky projektů bodové hodnocení a neoprávněně je zvýhodňovali.

Regionální operační program Jihozápad je jedním ze sedmi českých regionálních programů. Od roku 2007 připravuje v Jihočeském a Plzeňském kraji projekty v oblastech dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu. Na období 2007–2013 měl vyčleněno 18,4 miliard korun.

Další úřednice, Klára Böhmová, údajně o jejich jednání věděla.

Žalobkyně je viní ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství.

Trnka už v minulosti řekl, že se cítí nevinen.

„Věřím, že to potvrdí všichni vyslechnutí svědci. Myslím, že kdokoli jiný na mém místě by postupoval naprosto stejně a možná by jiný za to byl i chválen,“ tvrdí.

Poškozený Jihočeský a Plzeňský kraj požadují po obžalovaných téměř 250 milionů korun. Trnka s Půlpytlem už dříve dostali kvůli zneužívání dotací podmínku.

Tok peněz při financování projektů z Regionálních operačních programů | Foto: ČTK

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme