V centru Opavy překážel památník Rudé armády. Místo zániku se dočkal nového místa

Když se město rozhodne kompletně opravit náměstí, často se do cesty postaví památníky, pomníky anebo třeba kašny, které by měly zmizet ze světa, protože se části veřejnosti nelíbí. Horká půda je také třeba kolem dalšího osudu plastiky před nádražím v Havířově. Naopak v Opavě se s velkým památníkem Rudé armády vypořádali důstojně ke spokojenosti všech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník vítězství přesunutý na okraj náměstí Osvoboditelů v Opavě

Památník vítězství přesunutý na okraj náměstí Osvoboditelů v Opavě | Foto: Martin Knitl | Zdroj: Český rozhlas

„Každoročně sem ještě jezdí veteráni z celé republiky i ze Slovenska. Pokládají to za jedno z nejlepších míst paměti v České republice,“ říká pamětník Jaromír Breuer v centru Opavy na náměstí Osvoboditelů.

Jde o příklad kompromisu, který dokonce potěšil i válečné veterány, a to se tak často nevidí. Socha kontroverzního Rudoarmějce nakonec neustoupila kompletní opravě náměstí, ale přesunula se tak trochu bokem. Se vším cenným včetně příjemné novinky.

„Přibyla tady pamětní deska československým vojákům, tankistům a letcům, kteří bojovali na Ostravsku a Opavsku. Přibylo i osvětlení v zemi, večer to vypadá velmi pěkně. Skutečně je to důstojné místo připomínající lidi, kteří tady bojovali,“ dodává Breuer.

Přehrát

00:00 / 00:00

O příběh Památníku vítězství v Opavě se zajímal reportér Martin Knitl

„Jsme velice rádi, že tu bude památník padlým letcům. To nás potěšilo. Zůstane tu nějaká vzpomínka pro mladou generaci i pro slovenský národ.“ A to je vzpomínka na už zesnulého válečného veterána Jána Daňka. Takto v Opavě před časem ocenil, jak se všichni vypořádali s přesunem památníku, který překážel buldozerům.

Památník vítězství v Opavě nakonec nezmizel ze světa a naopak se dočkal mnohem vlídnější podoby uprostřed zeleně na kraji náměstí. Peníze na nové betonové podstavce a další náklady započítala radnice do celkové rekonstrukce.

Architektonická i výtvarná díla z dob normalizace budou pod větší ochranou památkářů

Číst článek

„Samozřejmě se to od počátku i v porevolučním nadšení ne u každého setkalo s pochopením. Dnes už to vytvořilo skutečně takovou oázu klidu,“ myslí si Jaromír Breuer.

Posunutí Revolucionáře umožnilo ještě jednu věc – dát doprostřed náměstí jako poctu opavskému rodákovi kopii kašny Josefa Maria Olbricha. To, co začalo snahou nadobro poválečný památník umlčet, skončilo těsným a lidmi rychle přijatým sousedstvím hned dvou odkazů na staré časy.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme