V Praze začal Týden mozku. Jeho chorobami prý trpí 36 procent Evropanů

Mozek je nejsložitější orgán lidského těla. Nejen na to, jak jej chránit a procvičovat, se pokusí odpovědět přední odborníci v rámci Týdne mozku, který dnes začal na Akademii věd v Praze.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidský mozek

Lidský mozek | Foto: Free Digital Photos

S nápadem rozšířit tuto akci do České republiky přišel před 16 lety neurovědec Josef Syka, manžel profesorky Evy Sykové, senátorky a ředitelky Ústavu experimentální medicíny.

Událost se ale poprvé konala ve Spojených státech, kde také vznikla nadace pro výzkum mozku Dana Aliance, která se brzy rozšířila do Evropy a dnes sídlí v Londýně.

Chorobami mozku podle vědců trpí 36 procent evropské populace. Eva Syková říká, že je to způsobeno stále vyšší věkem, kterého se lidé dožívají. Stoupá také procento úrazů mozku a míchy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byla senátorka a ředitelka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková

„Stáří s sebou přináší velká rizika právě v důsledku degenerativních onemocnění, která se ve vyšším věku objevují, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba, amyotrofická laterální skleróza a mnoho dalších,“ vysvětluje.

Dodává, že se také léčí mnoho předčasně narozených dětí, které mají celou řadu neurologických poruch. Díky pokročilé lékařské péči navíc pacienti poměrně dlouho přežívají a pak u nich nastupují neurologické příznaky, které je potřeba řešit.

Týden mozku se koná ve dnech 10. až 14. března v budově Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1. Vstup na přednášky je zdarma, je ale nutná rezervace.

Pro zdravé lidi je hitem současné doby trénovat mozek a paměť, a to právě na základě výzkumů mozku.

„Takzvané obohacené prostředí a fyzická aktivita napomáhají vzniku nových nervových buněk, takže čím více jsou starší lidé - ale i děti - stimulováni prostředím, ve kterém žijí, tím více vytváří mozek nové kmenové buňky. Není to o kvantitě, ale o různorodosti podnětů,“ popisuje profesorka Eva Syková.

Jak dodává, pro správnou funkci mozku jsou ale také velmi důležité sociální kontakty. Když je člověk nemá nemá nebo je má špatné, mozek strádá.

Helena Šulcová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme