Ústřední vojenská nemocnice už propustila prvního ukrajinského pacienta

Prvního z ukrajinských pacientů, kteří byli zranění při střetech v Kyjevě, dnes odpoledne propustila pražská Ústřední vojenská nemocnice. Další dva má v plánu propustit zítra. Pravděpodobně dalších deset opustí zdravotnická zařízení do konce týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústřední Vojenská nemocnice v Praze

Ústřední Vojenská nemocnice v Praze | Foto: Filip Jandourek

Celkem se v Praze v rámci humanitárního programu Medevac léčí 38 Ukrajinců ve třech nemocnicích: Ústřední vojenské, Všeobecné fakultní a v motolské nemocnici. Všichni jsou v dobrém zdravotním stavu.

Propuštění mají před sebou ještě převazy, kontroly a rehabilitaci - domů tedy neletí ani nejedou. Ujmout by se jich měla Charita České republiky, potvrzuje vedoucí sociální služby v projektu Medevac Světlana Porche:

Přehrát

00:00 / 00:00

Léčení ukrajinský pacientů v Česku sleduje reportérka Lenka Jansová

„Pacienti budou ubytováni buď v zařízeních Arcidiecézní charity Praha nebo v rodinách těch, kteří jim chtějí pomoci. To jsou občané České republiky nebo Ukrajiny s trvalým či dlouhodobým pobytem v Česku a chtějí tímto způsobem pomoci.“

První dnes propuštěný a další dva, kteří opustí nemocnici zítra, budou bydlet v Praze. Další by se ale mohli ubytovat v azylových domech také mimo hlavní město. Jak dlouho tu zůstanou, bude záležet na jejich zdravotním stavu i přání.

Někteří z nich mají i pět dětí, živí celou rodinu a chtějí se co nejdříve vrátit. Při jejich ubytování zohlední charita třeba i to, jestli kouří, nebo ne, a jak se můžou pohybovat.

Návrat se bude řešit individuálně

Ukrajinci se v Česku léčí v rámci humanitárního programu Medevac. Vláda na to vyčlenila už skoro 19 milionů korun. Z těchto peněz by se měl platit i jejich návrat do vlasti. Bude se to ale řešit s každým zvlášť - někdo poletí letadlem, lidé ze západu Ukrajiny můžou jet autobusem.

První propouštění ukrajinští pacienti se léčili z průstřelů břicha, plic, nohy, poranění policejním obuškem nebo následky pádu z barikády:

„Většina z nich byli, jak říkají, v druhé linii. Pomáhali zraněným nebo odklízeli těla zavražděných. Většina z nich se nepovažují za hrdiny, ale za ty, kteří, bohužel, nebyli v první linii,“ říká Světlana Porche.

Na místě zůstává tým humanitární organizace Člověk v tísni. Pomáhá i Charita. Kromě peněz chce poslat dva specializované psychology:

„Oni tam udělají několik sezení tak, aby místní psychology proškolili v tom, jak pomáhat lidem, kteří prošli krizí, jako bylo násilí v Majdanu,“ doplnil Evžen Adámek, ředitel Oblastní Charity Znojmo.

Přílet leteckého speciálu ze zraněnými ukrajinskými demonstranty | Foto: Filip Jandourek

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme