Už tři firmy mají povolení zacházet s léčebným konopím. K pacientům se zatím nedostalo

Už třetí firma v Česku získala povolení zacházet s léčebným konopím. Jen jedna z nich má povolení k dovozu zboží ze zahraničí, konkrétně z Nizozemska, zatím ho ale nevyužila. Na léky proto zatím marně čekají pacienti například s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo AIDS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna (ilustrační foto)

Lékárna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Novela zákona umožňuje léčbu dovezeným konopím od loňského dubna, pacienti na ně ale zatím čekají marně. Řada z nich se vystavuje konfliktu se zákonem, když si konopí pěstují sami, nebo si je obstarávají na černém trhu.

„Je to jako s mnoha jinými věcmi v České republice – jedna věc je zákon a pak druhá věc je nějaká pomalost úředního šimla,“ říká národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil na otázku, jak je možné, že se léčebné konopí nedováží ani téměř po roce, kdy to zákon umožňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, proč v českých lékárnách dosud není léčebné konopí, se Veronika Sedláčková ptala Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila

Do Česka může být celkově dovezeno takové množství, po jakém bude poptávka, dodávka však nesmí překročit limit daný OSN pro ČR, což je 36,62 kilogramu za rok.

Konopí bude pouze na elektronický recept, aby byla nad jeho prodejem kontrola. Lékaři budou psát na recept nejvýše 30 gramů měsíčně, přípravky nebudou dostupné pro děti. Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu.

Kritici tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady. Vadí jim také to, že nizozemská firma nabízí gram za 200 korun, pacient za 30 gramů tak měsíčně bude muset dát 6000 korun.

Dostupnost léčby bude záviset na tom, zda lékaři "budou mít vůli" léčebné konopí předepisovat. Někteří lékaři tvrdí, že mají dostatek jiných prostředků, jak pacientům pomoci od obtíží i bez konopí.

Tuzemský producent se zatím hledá

Státní ústav pro kontrolu léčiv začal chystat výběrové řízení pro udělení licence firmám, které budou pěstovat konopí v tuzemsku. To by podle Jindřicha Vobořila mohlo cenu léku srazit.

„Ale zase je to o tom, podle mého, jestli se to podaří dohodnout tak, aby odběr konopí byl pro ty firmy dostatečně velký, aby se jim vyplatilo jít s rozumnou cenou,“ upozornil protidrogový koordinátor.

Konopí - užití k léčbě umožnila novela zákona | Foto: Michal Jindra

ČTK, Veronika Sedláčková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme