Vojáci postřelili u kontrolního stanoviště na Krymu ukrajinského aktivistu

Proruské milice upevňují svou vládu nad Krymem. Na kontrolním stanovišti u hranice poloostrova postřelil voják jednoho z ukrajinských aktivistů. Ti chtěli na Krymu manifestovat za jednotu země. Zástupci několika západních států mezitím označili připravované referendum o připojení poloostrova k Rusku za nelegální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrolní stanoviště u hranic Krymského poloostrova

Kontrolní stanoviště u hranic Krymského poloostrova | Zdroj: Reuters

Kyjevští aktivisté, veteráni afghánské války, uspořádali jízdu auty pod heslem "Za jednotnou Ukrajinu" a pokusili se dostat na Krymský poloostrov ze severu.

Tam už na ně ale u vesnice Čongar čekali příslušníci rozpuštěných jednotek Berkut, kteří se usídlili na Krymu, a začali po autech střílet. Jednoho člověka zranili. Ostatní se na Krym nedostali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění přímo na Krymu sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín (8:39)

Aktivisté vezli také pomoc ukrajinským vojákům, kteří se ještě nevzdali domobraně nebo převlečeným ruským vojákům. Ukrajinští vojáci nebo důstojníci v těchto obklíčených objektech si stěžují na to, že nedostávají vůbec žádné rozkazy, co mají v této situaci dělat.

Situace je nepříjemná i pro místní obyvatele. Ti si stěžují například na to, že když přijedou vlakem do Simferopolu, tak je na peróně zastaví domobrana, prohledává jim osobní věci a kontroluje dokumenty, na což má ale právo pouze policie.

Z Kyjeva by se dnes v 11 hodin moskevského času, tedy v 9 hodin SEČ, měl podle médií v Rostově na Donu v Rusku objevit sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, o kterém se spekulovalo, že zemřel na infarkt nebo leží v těžkém stavu v Moskvě.

Kontrolní stanoviště u hranice Krymského poloostrova | Foto: Reuters

Krymský premiér chce zabavit flotilu ukrajinské armády i ropnou společnost

Číst článek


Vesnice Čongar

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme