S kradenými pasy cestovali ve zmizelém malajsijském letadle dva Íránci

S kradenými pasy cestovali na palubě malajsijského letadla, které se ztratilo minulý týden v pátek, dva Íránci. Uvedli to dnes vyšetřovatelé. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by nelegální pasažéři za zmizení stroje mohli. Po letadle, v němž cestovaly více než dvě stovky lidí, se dál pátrá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie devatenáctiletého Íránce, který cestoval zmizelým letadlem Malajsijských aerolinií na kradený pas

Fotografie devatenáctiletého Íránce, který cestoval zmizelým letadlem Malajsijských aerolinií na kradený pas | Zdroj: ČTK

Jeden z mužů byl podle vyšetřovatelů devatenáctiletý muž, který se pokoušel dostat za svou rodinou do Německa. Měl už i koupenou letenku do Frankfurtu.

„Jsme ve spojení s íránskými úřady. Víme, že se mladík pokoušel emigrovat do Německa. Jsme v kontaktu s jeho matkou, která ho očekávala ve Frankfurtu, a když se neobjevil, tak nám zavolala. Díky tomu víme, kdo s tím kradeným pasem cestoval,“ uvedl šéf malajsijského vyšetřovacího týmu Chálid abú Bakar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o vyšetřování zmizení malajsijského letadla shrnul redaktor Pavel Polák

Na kradené pasy, italský a rakouský, cestovali v letadle s celkem 239 lidmi dva muži, oba Íránci a obě letenky byly zakoupeny společně.

Policie nepředpokládá, že by nelegální pasažéři mohli mít s letadlem zlé úmysly. Podle generálního tajemníka Interpolu Ronalda Nobleho „čím víc informací mají, tím víc se přiklánějí k tomu, že se nejedná o teroristický útok“. Noble to řekl dnes před polednem na setkání s novináři ve francouzském Lyonu.

Zmizelý Boeing 777 odstartoval v pátek před šestou večer SEČ z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později, těsně před tím, než mělo letadlo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru.

Malaysia Airlines ztratily spojení s letadlem ve chvíli, kdy bylo ve výšce necelých 11 tisíc metrů a letělo stálou rychlostí.

Letadla společnosti Malaysia Airlines v Kuala Lumpur | Foto: Reuters

O důvodech se zatím jen spekuluje. Vyšetřovatelé se snaží prověřovat všechny lidi na palubě, cestující i členy posádky. Hledají důležité indicie, jako jestli třeba někdo z posádky či z pasažérů neuzavřel nedávno vysokou životní pojistku nebo jestli někdo neměl velké dluhy. Tam by mohly být možné motivy.

„Zaměřujeme se na čtyři hlavní oblasti a vyšetřovací verze – únos, sabotáž, osobní problémy někoho z cestujících nebo posádky a psychologické problémy některých lidí na palubě,“ dodal Bakar.

Mobily pasažérů vyzvánějí

Asi nejpravděodobnější je, že šlo o nehodu, chybí o tom však jasné důkazy. Po troskách letounu pátrají týmy z devíti různých států – na operaci se podílí zhruba 40 lodí a 34 letadel. Prohledávají pobřeží Vietnamu a Malajsie.

V neděli v podvečer posádka letounu vietnamského námořnictva údajně viděla u jižního pobřeží Vietnamu předmět, který vypadal jako dveře pohřešovaného letadla, nacházel se zhruba ve stejné oblasti, kde vietnamská letadla už v sobotu spatřila rozsáhlé olejové skvrny.

Šéf malajsijského úřadu civilního letectví Abdul Rahman však uvedl, že podle rozboru vzorků z odebrané skvrny palivo nepochází z pohřešovaného letadla. A i co se týká údajných trosek, bylo zatím další pátrání neúspěšné.

Kromě moře se hledá i v horách a v neobydlených částech džungle. Že se trosky nacházejí právě v džungli, by mohlo vysvětlovat další záhadu, a sice že příbuzní se i tři dny po zmizení stále mohou dovolat na mobily některých cestujících – prostě vyzvánějí.

Pátrání po zmizelém letadle Malaysia Airlines | Foto: ČTK

ČTK, Ondřej Himmer, Pavel Polák, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme