Na chatu Libušín se vybralo už půl milionu. Díky sbírce se před lety postavil i celý kostel

Na sbírkovém kontu Valašského muzea v přírodě je půl milionu korun. Peníze pomohou s obnovou vyhořelé chaty Libušín, jednoho ze symbolů Beskyd. Vyšetřovatelé mezitím stále hledají přesnou příčinu požáru. Není to ale poprvé, co se lidé z celé republiky snaží zachránit zničenou památku na Moravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava-Hrabová - kostel sv. Kateřiny Alexandrijské

Ostrava-Hrabová - kostel sv. Kateřiny Alexandrijské | Foto: Kostel 365

V Ostravě před lety shořel do základů dřevěný kostel sv. Kateřiny. I když se, díky vlně solidarity, podařilo postavit věrnou kopii, na ničivé plameny se zapomíná těžko.

„Těžko se to tom mluví, přežilo to třicetiletou válku. Bylo to strašné,“ říkají místní obyvatelé. Je 2.dubna roku 2002 a lidé v Ostravě-Hrabové jsou v šoku. „Doufala jsem, že to nebude tak zlé,“ zoufá si místní žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlně solidarity, která pomohla zachránit vzácný kostel v Ostravě-Hrabové, natáčel redaktor Martin Knitl

To, co má tato městská část ve svém znaku, zmizelo. Dřevěný, původně renesanční kostel lehl popelem kvůli závadě na elektroinstalaci. Takto to ale nemohlo zůstat, vzpomíná na pohnuté dny paní Sněhotová, která dodnes bydlí kousek za kostelem.

„Pan biskup nám slíbil, že se zbuduje nový,“ říká se zlomeným hlasem paní Sněhotová. Stačily dva a půl roku a na podzim 2004 uviděli nový oltář první návštěvníci. Díky obrovskému počtu dárců, včetně velkých firem.

Hrabovský farář Adrian Wykret musí rychle vypnout alarm. A v zákristii jsou další hlídače před požárem. Je jich plná stěna. „Dva do roka děláme revize,“ upozorňuje.

Na obnovu Libušína mohou zájemci přispět posláním peněz na účet číslo 107-6978880207/0100.

Když cítíte i po letech čerstvou vůni dřeva v celém kostele, nepochybujete o tom, že tesaři postavili repliku tak jako jejich předkové. Bez hřebíků a s milimetrovou přesností. „Ta obrovská síla je v lidech. Když lidé dělají něco pro dobrou věc, opravdu se můžou i přenášet hory. Tady jsme to velice pociťovali,“ podotýká farář Adrian Wykret.

Je to jednoduchý vzkaz všem, kteří budou zachraňovat to, co z chaty na Pustevnách zbylo, říká farář z Hrabové. Nedávno koupil do svého kostela nový koberec a věří, že to samé čeká už brzy i Libušín.

„Myslím, že to jsou lidé všechno schopni překonat a zase do původního stavu, alespoň na kolik to bude možné, obnovit významnou historickou památku. Kořenem slova památka je paměť,“ dodává. A paměť, nejen tady v Hrabové, dokázala i nemožné.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme