Třebíčská firma Tedom má kvůli vývoji na Ukrajině pozastavené tamní projekty

Krize na Ukrajině může mít dopad i na hospodářskou situaci firem z Vysočiny. S Ukrajinou a Ruskem totiž obchoduje celá řada z nich. Problémy už teď pociťuje významný zaměstnavatel na Třebíčsku, společnost Tedom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TEDOM

TEDOM | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

„Na Ukrajině už byly pozastavené některé projekty, se kterými jsme počítali,“ říká generální ředitel Tedomu Josef Jeleček.

„Spíše se obáváme, že důsledky ruské invaze na Krym nás můžou postihnout v obchodu s Ruskem, což by bylo mnohem horší, protože tam máme také slibně se rozvíjející projekty. Už jen oslabení rublu způsobí zvýšení cen technologií importovaných do Ruska, a to už může být pro některé investory problém,“ upozorňuje.

Druhá společnost z Třebíče - TTS - na Ukrajině staví kotelny na biomasu a rozjela velkou zakázku v Červonogradu. Podle vyjádření ředitele Richarda Horkého zatím platby chodí včas, firma má ale obavy z dalšího vývoje.

Všechny podniky na Vysočině, které obchodují s východní Evropou, se v podstatě shodují, že není rozhodující uplynulých 14 dnů, ale to, co bude následovat. Zatím může jít jen o případný krátký výpadek objednávek, který je tak výrazně nepoznamená. Pokud se situace na Ukrajině zklidní, velký dopad to podle zástupců oslovených společností mít nebude.

Potvrdil to například Zdeněk Mikulášek z humpoleckého pivovaru Bernard. Ředitel společnosti Huhtamaki z Přibyslavic Ivo Urbanec uvedl, že se objednávky zatím nezmenšují a platby chodí včas. Jihlavský velký zaměstnavatel Kronospan má na Ukrajině dceřinou společnost, a ani ta problémy zatím nemá.

Petr Palovčík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme