Krymská samospráva uzavřela vzdušný prostor nad poloostrovem

Na Krymu vládne před nedělním referendem o vstupu do Ruské federace značná nervozita. Krymské úřady a domobrana se snaží omezit dopravu s okolním světem na minimum, včetně leteckého spojení. Krymské úřady uzavřely vzdušný prostor nad poloostrovem pro všechny běžné lety. Spojení funguje jen částečně - směrem na východ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště v Simferopolu

Letiště v Simferopolu | Zdroj: Reuters

Místní představitelé národních družin oznámili, že toto opatření bude platit až do referenda. A to kvůli možným „provokatérům“, kteří by se prý mohli pokusit vyvolat incidenty. Lidé na letišti byli zmateni, protože v hale ráno nefungovaly ani informační televize o letech. Dopolední lety do Kyjeva a Istanbulu byly odloženy nebo zrušeny.

Člen národních družin, který se přestavuje jako Ivan, říká, že vedení (neznámo které) zrušilo lety z takzvaně rizikových destinací, tedy z Kyjeva nebo Istanbulu, protože odtud by prý mohli přiletět provokatéři. Tak to podle něj bude až do referenda. Na Ukrajině a v zahraničí podle něj existují „mocné síly“, které by referendum chtěly zmařit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na letišti v Simferopolu natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

„Po ulicích chodí lidé z Pravého sektoru, kteří pod falešnou záminkou doplnění voličských seznamů a jejich kontroly žádají po lidech doklady – a pak jim je roztrhají. Takový člověk bez dokladů k referendu nemůže,“ tvrdí Ivan.

Na druhé straně prokyjevská média píší o tom, že osobní doklady lidem berou naopak příslušníci domobrany. Zvláště pak krymským Tatarům, u kterých se předpokládá, že by v referendu hlasovali proti připojení k Rusku.

„Chtěl jsem odletět ráno v sedm, asi hodinu předtím byl let zrušen. Doufám, že odletím do Istanbulu,“ říká Fotograf Getty Images Sean. Mluví česky, protože má českou manželku a žije s ní v Berlíně, kam se také chce dostat. I tento let byl však zrušen a Seana čeká další noc na letišti.

Do Simferopolu se dá nyní dostat pouze z Moskvy.

Janukovyč zkritizoval ukrajinský režim a řekl, že je dál prezidentem i velitelem armády

Číst článek

Kyjev mezitím znovu vyzval krymskou samosprávu, aby zrušila nedělní referendum o přidružení k Rusku. Obě dvě strany v této souvislosti pořádají celý týden cvičné manévry.

Ukrajina chce mobilizovat dobrovolníky. Její armáda má prý pouze šest tisíc bojeschopných vojáků. Ruské jednotky zase na poloostrově cvičí protivzdušnou obranu.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČRo, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme