Na liberecké radnici visí obří karikatura Putina. Město akci povolilo

Až do večera bude na historické budově liberecké radnice obří protestní plachta s diktátorskou podobou ruského prezidenta Vladimira Putina. Členům sdružení Dekomunizace tuto formu protestu povolilo vedení města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plachta s diktátorskou podobou Putina na radnici v Liberci

Plachta s diktátorskou podobou Putina na radnici v Liberci | Zdroj: ČTK

Členové sdružení Dekomunizace plachtu symbolicky umístili nad pomníkem devíti libereckých obětí ruské okupace v srpnu 1968.

Protestují tím proti vstupu ruských vojsk na Krym, který patří Ukrajině. Sdružení k akci vedla potřeba vyjádřit se ke stávající situaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Matyáš ze sdružení Dekomunizace a komentátor ČRo Petr Nováček mluvili o vyvěšení obří karikatury Vladimira Putina v Liberci

„A touha podpořit lidi na Ukrajině a na Krymu s tím, že připomínáme i občanům České republiky, že o nás se také v dřívějších dobách staral Západ a upozorňoval na nehezké věci, které se tady odehrávaly,“ doplnil Ondřej Matyáš ze sdružení Dekomunizace.

Přirovnání Putina k Hitlerovi nepovažuje za přehnané. „Hitler také okupoval území států, kde byla jistá menšina obyvatel národnosti jiné než toho konkrétního státu. Vladimir Putin to udělal také a dokonce se v tom smyslu i oficiálně vyjádřil – že musí bránit ruské občany,“ vysvětlil Matyáš.

Vedení města podle mluvčí Zuzany Minstrové s umístěním plachty souhlasilo. Večer si ji ale členové sdružení mají odvézt do Prahy, kde budou v této formě protestu pokračovat.

Plachta s diktátorskou podobou Putina na radnici v Liberci | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme