Česko se k radaru kvůli Ukrajině vracet nebude, myslí si ministr Stropnický

Česká vláda se k plánům na vybudování amerického radaru v Česku vracet nebude, myslí si ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Téma protiraketové obrany, jejíž radar měl stát v Brdech, otevřel v pondělí vlivný republikánský senátor ze Spojených států John McCain v souvislosti s děním na Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

„Oživme systém protiraketové obrany v Česku a Polsku, který Obama zrušil, aby uchlácholil Putina,“ uvedl senátor John McCain v rozhovoru pro televizi Fox jako jeden ze způsobů, kterým podle něj může Amerika odpovědět na ruskou invazi na ukrajinský Krym.

Podle české vlády ale není výstavba radaru v Brdech aktuální. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD by americká raketová obrana v Česku na současné krizi na Krymu nic nezměnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma oživení debaty o radaru v Česku rozebral zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO upozornil, že republikánský senátor McCain plní roli opozičního politika a navíc je podle něj tento systém protiraketové obrany zastaralý.

„Je potřeba připomenout, že o radaru se tady mluvilo v kontextu s případnými hrozbami ze strany Íránu a jeho jaderným programem. Čili v tomto smyslu bych to spíš bral jako takové téma hozené do vzduchu. A je třeba také říci, že dnes je to už technologicky překonané,“ prohlásil ministr.

Také předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD uvedl, že sociální demokraté nevidí důvod, proč se vracet k plánům na vybudování amerického radaru v Česku. „Přece jenom nová americká administrativa prezidenta Obamy vyhodnotila systém jako technicky nefunkční,“ připomněl.

Navíc by se tím podle Hamáčka potvrdilo, že radar je namířený proti Rusku, což v době jednání o jeho výstavbě Američané odmítali.

Americký prezident Barack Obama a senátor John McCain | Foto: Reuters

„Mně vyjádření pana senátora McCaina potvrdilo, že ČSSD měla pravdu v době, kdy upozorňovala, že ti, kteří obhajovali umístění radaru v Česku, nedávali české veřejnosti pravdivé informace. Protože jedním z jejich hlavních argumentů bylo, že takovýto systém v žádném případě není namířen proti Rusku,“ uvedl.

Podobně reagoval na návrh amerického senátora McCaina také zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„V době Bushovy vlády se argumentovalo tím, že radar v Brdech nebude znamenat ohrožení pro zájmy Ruska. A teď, když senátor McCain říká, že kvůli tomu, jak se Rusko chová na Krymu, by se měl radar v Brdech objevit, mě vede k závěru, že někdo neříkal úplnou pravdu. Buď teď, nebo předtím,“ poznamenal.

Prezident Miloš Zeman je proti tomu, aby se Česko vracelo k debatě o americkém radaru v Brdech. „Právě v minulosti pan prezident označil projekt za neefektivní a na tomto stanovisku setrvává,“ vzkazuje mluvčí Jiří Ovčáček.

Debatě se nebrání KDU-ČSL a TOP 09

Předseda křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek řekl, že by se Česko mohlo k debatě o radaru vrátit: „My už jsme v době, kdy se o tom jednalo, měli pozitivní stanovisko. Česká republika musí být součástí kolektivní bezpečnosti. Domnívám se, že naše začlenění do NATO a našich partnerských zemí je velmi důležité.“

Podobný názor má i poslanec za TOP 09 Jan Farský: „Pokud požadujeme a přimkneme se k nějaké společnosti, která nám pomáhá s bezpečností, v tomto případě NATO, byť se to spojuje se Spojenými státy, zároveň neseme odpovědnost za to, aby byla bezpečnost dodržena. V tuto chvíli se k nám hranice blíží.“

Věra Pfeifferová, Ondřej Himmer, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme