V Karlovarském kraji se pošty už rušit nebudou, slibuje vedení podniku

V Karlovarském kraji se žádná pošta rušit nebude. Na úterním setkání starostů s hejtmanem Karlovarského kraje to slíbilo vedení státního podniku. Starostové obcí a měst ale úplně spokojeni nejsou. Zajímá je, co bude s už uzavřenými pobočkami. Podle Česká pošty je to prý otázka financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta (ilustrační foto)

Česká pošta (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Velká diskuse a občas i potlesk – tak to vypadalo v sále krajského úřadu, když přišlo na řadu téma Česká pošta. Všechny přítomné zajímalo, jaká bude budoucnost podniku a jestli se i nadále budou některé pobočky uzavírat. Ředitel pobočkové sítě pro Západní Čechy Miloslav Mrvík slibuje, že žádné takové kroky plánované nejsou.

„Nebudeme rušit pošty, budeme se starosty jednat pouze v případě, že nás k tomu donutí provozní záležitosti. Setkáváme se se situacemi, kdy nám například statik zakáže provoz pošty, protože budova je narušená, musíme provést opravy,“ tvrdí Mrvík.

Starostové některých obcí jsou ale stále nedůvěřiví. Pobočka u nich v obci bez problémů fungovala a najednou došlo na uzavření. Přesně tato situace nastala v Chlumu Svaté Máří na Sokolovsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak je to s rušením poboček pošty v Karlovarském kraji, zjišťovala reportérka Andrea Strohmaierová

„Pošta je už od roku 2010 dočasně uzavřená. Když ji zavírali, ani jsem nevěděl, proč,“ říká starosta Chlumu Miroslav Hrůza z ČSSD a pokračuje:

„O jejím zavření jsem se dozvěděl tak, že za mnou přišli obyvatelé obce a ptali se, co je pravdy na tom, že se pošta bude zavírat. A když jsem řekl, že o ničem nevím, říkali, že na dveřích visí papír, kde bylo 14 dní předem oznámeno, že se pošta zavře. To byla jediná má informace.“

Od té doby jednal s Českou poštou několikrát o obnovení, ale marně.

„Povedlo se nám sehnat dvě ženy, které jsem tam poslal na pohovor. Ani jedna nevyhověla, ačkoli obě už na poště pracovaly. Teď měla zájem třetí a zase neprošla. Takže nemohou vykládat o tom, že nemají zájemce. My jsme jim dodali tři,“ upozorňuje Hrůza.

Služby může provozovat někdo jiný

Jestli dojde ke znovuotevření už uzavřených pošt, ředitel Miloslav Mrvík říct nedokáže. „Všechno záleží na penězích. Budeme muset přestavovat budovu, opravovat budovou, kolik to bude stát, zda se to vyplatí, nebo ne, je to případ od případu,“ prohlašuje.

Aby se ale situace v obcích, kde pošta chybí, zlepšila, jednal už podnik s partnery, kteří by služby zajišťovali.

„V ideálním případě je to obec nebo jiný partner, například Coop, který tam provozuje prodejnu. Dokážeme se s ním dohodnout, uzavřít smlouvu, zacvičit jejich pracovníka pro poskytování základních poštovních služeb. Tyto služby poskytuje Coop a my platíme úhradu,“ vysvětluje Mrvík.

Starostové obcí také kritizují, že zaměstnanci pošty musejí nabízet také bankovní a pojišťovací služby. V malých obcích pak oslovují každého důchodce, a aby splnili normy, uzavírají smlouvy i se svými příbuznými. Podle Miloslava Mrvíka jsou ale tyto služby důležité, poště přináší až miliardu korun v tržbách.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme