Obchodníci se sportovními potřebami teď kvůli mírné zimě bojují o přežití

Letošní zima bez sněhu a s teplotami nad nulou znepříjemnila život především provozovatelům zimních středisek a lyžařských areálů. Nejsou ale jediní, kteří se kvůli letošní zimě potýkají s existenčními problémy. Prodejny sportovních potřeb na Českolipsku budou kvůli zimě možná propouštět. Jisté je to, že teď bojují o přežití a vítají každého kupujícího zákazníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruslení

Bruslení | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nebyla zima, bylo téměř pořád jaro, neprodávalo se zimní zboží. Prodejnost klesla o 30 až 50 procent. Můžeme se klidně dostat do druhotné platební neschopnosti. Zboží zůstalo na skladě, dodavatelé nemají zájem o vrácení zboží, ale mají zájem získat finanční prostředky," říká majitelka obchodu se sportovním zbožím v centru České Lípy Šárka Strupová.

Letošní zima bez sněhu a s teplotami převážně nad bodem mrazu se nepodepsala jenom na zimních areálech, ale i na drobných prodejcích sportovních potřeb. Kvůli nevydařené zimní sezoně možná prodejnu čekají personální změny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O potíže obchodníků se sportovními potřebami se zajímal Tomáš Mařas

„Do konce srpna jsme si dali čas, abychom zjistili, jestli se prodeje zvýší. A potom případně budeme řešit personální záležitosti."

Kvůli velmi malému prodeji sezónního sportovního zboží museli propustit prodavačku v dalším z českolipských obchodů se sportovními potřebami.

„Letos to byl minimální prodej. Prodaly se jedny sáně, dvoje boby, brusle žádné. Led nebyl, sníh nebyl. Takže propadák na nejvyšší míru," bilancuje letošní prodej zimního sortimentu zástupce vedoucího prodejny Jaroslav Doubek.

Slevy až pod nákupní cenu

Aby utržili alespoň nějaké peníze, nabízí zboží ve slevě, která je pod nákupní cenou.

„Zimní období, to jsou zimní bundy, sáně. To je všechno artikl, který je prodejný. Když není počasí, je to špatné a půl roku je pryč. Tady jsou teď velký slevy." Finanční ztrátu se zatím neodvažuje odhadnout.

Matematika. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Letošní zimní sezona bez sněhu se podepsala i na největší půjčovně lyží na Českolipsku.

„Samozřejmě je to poznat, že to půjčování je v menším objemu jako dřív. Ty vleky, na kterých jsme závislí, Prácheň, Jedlová, Jiřetín, Luž, tak to nejezdilo. Půjčovna běžek fungovala a jezdilo hodně rekreantů kolem jezera na sněhu, ale sníh nebyl. A tím pádem nebylo ani půjčování."

Podle jednatele půjčovny a servisu lyží Radoslava Vandíka ztrátu nepomůže dohnat ani půjčovna a servis kol. A to i přesto, že teplé počasí láká ven první cyklisty.

„Ztráta, která vznikla, se už nedožene. Servis kol ano, ale půjčovna ne. Lidé přijedou až na léto k tomu jezeru."

Jestli prodejny sportovních potřeb přežijí do další zimní sezony závisí na tom, jak rychle začnou lidé kupovat jarní a letní sportovní vybavení.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme