Na opravu kulturních pokladů chybí půl druhé miliardy. O dotaci rozhodne vláda

Několik vzácných historických staveb, které patří státu, čeká na zásadní opravu. Aby se například pražské Národní muzeum dočkalo, měl by stát dodat do programu národního kulturního pokladu 1,4 miliardy korun, které v něm zatím na plánované rekonstrukce chybí. Dnes bude o příspěvku jednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní muzeum

Národní muzeum | Foto: Jiří Zahradník

Do chladného suterénu historické budovy Národního muzea na Václavském náměstí v Praze návštěvníci nechodili. Okna jsou zde zaprášená a na zdech se loupe omítka. Pokud se vše podaří, ředitel Michal Lukeš tu nechá uložit skutečný uměleckohistorický poklad:

„Především zlaté předměty, diamanty, mince a tak dále. Bude tu speciální režim vstupu na časové vstupenky,“ plánuje budoucnost dosud nevyužíváných prostor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o chybějících penězích v programu národního kulturního pokladu zjišťovala redaktorka Michaela Vetešková

Oprava neorenesanční stavby Národního muzea by měla stát až tři miliardy korun, peníze na ni půjdou právě z programu národního kulturního pokladu. V něm by mělo být celkem až 11 miliard korun.

Program péče o národní kulturní poklad vláda schválila v roce 2006. Schraňují se v něm peníze určené na rekonstrukci vzácných historických budov jako Národní knihovny, Národního muzea, Uměleleckoprůmyslového muzea nebo Národního filmového archivu. Zmíněné stavby se už opravují nebo na generální rekonstrukci v nejbližších týdnech čekají.

Michaela Vetešková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme