Banky čekají větší příspěvky na vlastní záchranu. Česko se k návrhu unie zatím nepřidá

Banky budou muset rychleji zaplatit příspěvky na svou případnou budoucí záchranu. Vyplývá to z dohody ministrů financí zemí Evropské unie na podobě takzvané bankovní unie. Česko se k ní prozatím nepřidá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Do společného evropského fondu budou platit poplatky přímo banky, aby je už do budoucna nezachraňovali daňoví poplatníci. V případě krachu banky mají na rozdíl od minulosti přijít o své peníze její akcionáři a věřitelé.

Podle ministra financí Andreje Babiše se Česko zatím k bankovní unii nepřidá. „V rámci našeho bankovního sektoru, až na kampeličky, nevidím, že by byl někde nějaký problém,“ vysvětlil.

Definitivně se na podobě bankovní unie ještě členské země osmadvacítky budou muset dohodnout s europoslanci.

Všichni už ale souhlasili s rychlejším naplněním společného evropského fondu na záchranu bank. Ten má podle členských zemí vzniknout za osm let, podle europoslanců už za tři roky. Podle původní dohody mělo ke spojení peněz dojít až za deset let.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme