Krym před osamostatněním: na základnách je klid, čeká se na referendum

Krym se připravuje na vyhlášení nezávislosti na Ukrajině – tamní parlament přijal příslušnou rezoluci a krymská domobrana se chystá převzít základny ukrajinské válečné flotily. Dvě z nich jsou v orientálním městečku Bachčisaraj a ani zde místní nepochybují, že v nezávislosti a následném spojení s Ruskem je jejich budoucnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krymská domobrana se chystá převzít základny ukrajinské válečné flotily. Dvě z nich najdeme v orientálním městečku Bachčisaraj.

Krymská domobrana se chystá převzít základny ukrajinské válečné flotily. Dvě z nich najdeme v orientálním městečku Bachčisaraj. | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Na okraji Bachčisaraje nejsou vidět žádní příslušníci domobrany. První z místních základen by už měla být obsazená jednotkami krymské armády. Uvnitř za branou se pohybují vojáci v uniformách bez označení a se samopaly v rukách. Na bráně je ale stále ještě symbol ukrajinské armády – zlatý trojzubec.

Druhá z bachčisarajských základen je zatím stále pod kontrolou ukrajinských vojáků, kteří zůstávají věrní Kyjevu. Vlaje zde ukrajinská vlajka. Tyto kasárny mají za sebou velmi bohatou historii, na zdejším hřbitově jsou pohřbeni hrdinové obrany Sevastopolu z období krymské války v letech 1854 až 1856.

Vojáci zdejší posádky ukrajinského válečného námořnictva postávají za branou, beze zbraní. Vypadají velmi klidně, pokuřují a baví se.

Přehrát

00:00 / 00:00

V městečku Bachčisaraj na Krymu natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Tato situace má však trvat pouze do referenda. Poté vstoupí v platnost deklarace krymské nezávislosti a autonomní republika Krym se stane samostatným nezávislým suverénem státem, který ovšem ihned požádá o vstup do Ruské federace.

„Pokud vím, věrnost Ukrajině zachovávají prakticky všechny útvary válečného námořnictva na Krymu. My teď čekáme rozhodnutí z nejvyšších míst a plníme stanovené úkoly. Střežíme zbraně a munici i celý vojenský prostor před proniknutím zvenčí,“ sděluje velitel základny.

Příslušníci národních družin z Bachčisaraje tvrdí, že jsou tu proto, aby hlídali zbytečnost. A že v žádném případě nechtějí žádné dramatické rozuzlení této situace.

„Ano, tohle je ukrajinská základna. Zatím. Nebudeme jim dělat zbytečné problémy. Chápeme, že složili přísahu věrnosti ukrajinskému státu. Jsou to naši bratři,“ říká jeden z nich.

Krymská domobrana se chystá převzít základny ukrajinské válečné flotily. Dvě z nich najdeme v orientálním městečku Bachčisaraj. | Foto: Martin Dorazín

Nikdo zde ale nepochybuje, že by se obyvatelé poloostrova rozhodli jinak než pro spojení s Ruskem.

„To my jdeme k Rusku, ne Rusko k nám. Všichni tady budou hlasovat pro,“ odpovídá pan Nikolaj. Očekává, že se v Rusku bude mít lépe. „Ukrajina se o lidi na Krymu moc nestarala, máme toho dost,“ dodává.

„To Kyjev se snaží vyhrotit situaci, my jsme tady družně žili se všemi krymskými národy, ale někdo nás chce postavit proti sobě. Nechceme válku a Rusko nás před ní ochrání,“ vysvětluje své důvody pan Andrej.

Rusko považuje deklaraci o nezávislosti Krymu za zákonný akt. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě i západní země ale o zákonnosti referenda pochybují. Naplánované je na tuto neděli.

Ruská vojenská přítomnost na Krymu | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme