Michelinské hvězdy opět získaly pražské restaurace Alcron a La Degustation

Pražské restaurace Alcron hotelu Radisson a La Degustation potřetí získaly michelinské hvězdy. Zařadily se tak znovu do společnosti nejlíp hodnocených a tedy nejvyhledávanějších restaurací světa. Uvedlo to dnes české zastoupení společnosti Michelin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace La Degustation v Praze

Restaurace La Degustation v Praze | Foto: Jaroslava Indrová

Z českých měst je Praha jediná v michelinském průvodci. Podle odborníka na gastronomii Pavla Maurera by se originální restaurace daly najít i v jiných městech, hodnotitelé si ale všímají jen hlavního města.

„Česká republika už dnes má co nabídnout, ale převážně francouzští inspektoři si myslí něco jiného. Je tu pár restaurací, které by si hvězdičku zasloužily,“ podotýká Maurer.

Podle něj by přitom spousta českých hospůdek nebo restaurací "strčila do kapsy" i některé francouzské a italské restaurace, které se honosí michelinskou hvězdou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Michelinských hvězdách mluví odborník na gastronomii Pavel Maurer

Že se podniky v zemích východní Evropy musí snažit víc než ty západní, aby michelinského ocenění dosáhly, si myslí i šéf kuchyně v Alcronu Roman Paulus.

„Já si ale myslím, že je to v pořádku, protože pořád jsme takové jakoby nové země pro toho průvodce a oni si nás testují. A určitě chtějí, aby když už to nějaké restauraci udělí, aby si byli jistí, že kvalita bude stálá po delší dobu,“ míní.

Jde o prestiž i o peníze

Prestižní průvodce Michelin má velmi striktní pravidla. „Málokdo úplně přesně tuší, podle čeho hodnotí, kdy restauraci navštíví, kde se objeví a jaká mají přesná kritéria. Docela hodně tají a možná právě proto kolem nich vzniká velký šum,“ upřesňuje Maurer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je potřeba pro získání michelinské hvězdy, vysvětloval na Radiožurnálu šéfkuchař oceněné restaurace Roman Paulus

Inspektoři se někdy představují až po zaplacení účtu. Občas si promluví se šéfkuchařem, většinou ale zůstávají v anonymitě.

Michelinská hvězdička přináší restauracím nejen prestiž, ale i peníze. Podnik, který ji dostane, mívá vyprodáno na řadu týdnů dopředu. Často se stává, že jeho obrat se zvýší až o 60 až 70 procent.

„Je pravda, že jsme zaznamenali nárůst klientů, hlavně ze zahraničí, protože v cizině jsou hodně lidé zvyklí podle průvodce vybírat restaurace. Takže nám to určitě pomohlo,“ potvrzuje Roman Paulus.

Jedna michelinská hvězda představuje úroveň "velmi dobrá kuchyně ve své kategorii". Dvě hvězdy odpovídají "výborné kuchyni, která stojí za objížďku". Tři hvězdičky pak označují "výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu".

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme