Exploze dvou domů v New Yorku má dvě oběti, v troskách mohou být další

V centru New Yorku se po silné explozi zřítily dvě sousedící obytné budovy. Dva lidé zemřeli, nejméně 18 je zraněno. Další lidé jsou zřejmě ještě uvězněni v troskách budovy. Na místě neštěstí na Manhattanu zasahují týmy hasičů a snaží se uhasit mohutný požár. Za neštěstí může pravděpodobně výbuch unikajícího plynu. Nasvědčují tomu i výpovědi svědků, kteří plyn cítili. Teroristický útok úřady vyloučily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasičské týmy zasahují v troskách zřícené budovy v newyorské čtvrti Harlem. 12. 3. 2014

Hasičské týmy zasahují v troskách zřícené budovy v newyorské čtvrti Harlem. 12. 3. 2014 | Zdroj: Reuters

K explozi došlo na rohu 116. ulice a Park Avenue v mannhatanské čtvrti Harlem okolo půl desáté ráno, tedy zhruba v půl třetí odpoledne středoevropského času.

Výbuch zasáhl dva asi stoleté domy, které měly jednu společnou zeď. Exploze byla obrovská. Domy zcela zničila a rozbila okna v okolí. Podle některých očitých svědků šlo o dva výbuchy, které přišly těsně po sobě.

"Od včerejší noci jsem tam cítil plyn," řekl televizi FOX News jeden z obyvatel sousedního domu. Podobně mluvili i další lidé z okolí. Nájemníci jednoho ze zasažených domů řekli, že jim během letošní zimy opakovaně nefungovalo topení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zřícení budov v New Yorku mluvil na Radiožurnálu Martin Dvořák, český konzul v New York City

Na místě pořád mohutně hoří a víc než 160 hasičů se v troskách snaží najít případné oběti nebo zraněné. Obchody v přízemí domů byly vzhledem k ranní hodině zřejmě prázdné. V horní části šestipatrových domů ale byly byty, kde mohlo být velké množství lidí.

Oblak kouře už zahalil i okolí, včetně přilehlé části nedalekého Centrálního parku. Televizní záběry ukazují hustý dým valící se z trosek, které jsou uprostřed bloku obytných budov. Podle CNN bylo výbuchem zřejmě poškozeno několik okolních domů, kterým může hrozit zřícení. Jejich obyvatele úřady evakuovaly.

Kvůli záchranným pracím je uzavřena i nedaleká železniční trať, jedna z hlavních dopravních tepen ve městě.

ČTK, Kateřina Prachařová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme