Hlavní cenu festivalu Jeden svět získal film o vrazích maďarských Romů

Festival Jeden svět, který se zaměřuje na filmy o lidských právech, končí, tedy pouze v Praze. Cenu za nejlepší snímek letošního festivalu Jeden svět dnes si odnáší maďarská režisérka Eszter Hajdú. Porotu zaujal její film Verdikt v Maďarsku, který zachycuje soud se čtyřmi přívrženci krajní pravice obviněnými ze série rasově motivovaných vražd Romů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka Eszter Hajdú převzala hlavní cenu festivalu Jeden svět 2014 za svůj snímek Verdikt v Maďarsku. 12. 3. 2014

Režisérka Eszter Hajdú převzala hlavní cenu festivalu Jeden svět 2014 za svůj snímek Verdikt v Maďarsku. 12. 3. 2014 | Zdroj: ČTK

„Z vlastní zkušenosti vím, že Romové v Maďarsku čelí porušování svých práv každý den,“ popisuje v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas situaci Romů ve své zemi Ester Hajdú.

„Ale nechodí s tím na policii - mají s ní špatné zkušenosti. Vědí, že když se na policii obrátí, budou to nakonec stejně oni, kdo za to nějakým způsobem zaplatí. Dostanou třeba pokutu za to, že nemají na kole světlo,“ tvrdí.

Film Verdikt v Maďarsku je hodně syrový – a o to působivější. Nepoužívá žádné filmové postupy a experimenty. Většina děje se odehrává v soudní síni a sleduje vztahy mezi obžalovanými, soudci a justiční stráží. Mimo soudní síň se kamery vydává jen krátce, třeba při rekonstrukci činů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předávání cen na filmovém festivalu Jeden svět sledoval redaktor Tomáš Pilát

V centru pozornosti byla na festivalu jako vždy aktuální témata, letos tedy zejména boje na Ukrajině a protesty v dalších zemích po celém světě. Vítězné snímky jsou však velmi pestré a neukazují jednoznačný trend z hlediska atraktivity tématu.

Kromě zmíněného soudního procesu s pravicovými radikály zaujala porotu také třeba psychika zvířat a jejich soužití s lidmi či příběh těžce zraněného snowboardisty a v této souvislosti ukázka lobbyistických tlaků na sportovce.

Oceněn byl rovněž dokument Prales tančících duchů, který sleduje umírání a znovuzrození jednoho kmene v tropickém pralese. Tento snímek získal cenu Českého rozhlasu za originální práci se zvukem a hudbu.

Na festival přišlo v Praze na 30 tisíc diváků. Pražskou částí festival nekončí, nyní bude pokračovat v dalších 33 městech. Jak ve velkých jako je Brno, Ostrava či Hradec Králové, tak třeba také v Benešově nebo Rožnově pod Radhoštěm.

Festival expanduje i do zahraničí, konkrétně například do Bruselu.

Celý rozhovor s režisérkou nejlepšího snímku Jednoho světa uslyšíte v pořadu Trendy v pátek ve 12.40 na stanici ČRo Plus.

Tomáš Pilát, Ondřej Himmer, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme