Čína zveřejnila tři obrázky údajných úlomků ztraceného letadla

Na webových stránkách čínské vlády se objevily obrázky možných úlomků pohřešovaného malajsijského letadla, oznámila agentura Nová Čína. Satelitní snímky pořízené v neděli prý ukazují tři podezřelé plovoucí předměty různých velikostí poblíž jižního cípu Vietnamu východně od Malajsie. Největší má rozměr 22 krát 24 metrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledání ztraceného letadla Malajsijských aerolinií stále pokračuje

Hledání ztraceného letadla Malajsijských aerolinií stále pokračuje | Zdroj: Reuters

Úlomky se zřejmě nacházejí v místě, kam se od soboty soustředilo původní pátrání po ztracením malajsijském stroji. Do pátrání po letadle společnosti Malaysia Airlines, které o víkendu zmizelo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě, se dnes zapojila indická pobřežní stráž.

Malajsijská armáda uvedla, že její radary možná letadlo zachytily daleko na západ od předpokládané trasy letu, a sice u indického souostroví Andamany a Nikobary.

Řízení letového provozu ztratilo se strojem spojení východně od malajsijských břehů a poslední komunikace pilotů několik minut před tím nesvědčila o ničem neobvyklém na palubě stroje, uvedly dnes malajsijské úřady.

„V pořádku, dobrou noc,“ byl poslední vzkaz od posádky pohřešovaného boeingu těsně před tím, než letadlo opustilo malajsijský vzdušný prostor a vstoupilo do vzdušného prostoru Vietnamu, napsal zpravodajský server BBC News s odvoláním na malajsijské úřady. Krátce poté, v sobotu kolem 1.30 místního času, letadlo zmizelo z civilních radarů.

Šéf malajsijského letectva Rodzali Daud nicméně řekl, že armáda zachytila na svých radarech neidentifikovaný objekt, který mohl být pohřešovaným letounem. Stalo se to v sobotu ve 2.15 místního času v oblasti indického souostroví Andamany a Nikobary, tedy několik set kilometrů západně od jeho poslední známé pozice.

Po letadlu pátrají týmy z 12 zemí

Malajsie proto požádala o pomoc při hledání stop letounu Indii a týmy zkoumající zmizení letadla dále rozšířily oblast pátrání, aby pokryly prostor táhnoucí se od Číny až po Andamanské moře.

Pátrání již podle agentury Reuters zahrnuje oblast o velikosti 93 000 kilometrů čtverečních, což se zhruba rovná rozloze Maďarska. Do akce je zapojeno 12 zemí, které poskytly 42 lodí a 39 letadel.

Úřady zatím nevyloučily žádnou možnou příčinu neštěstí včetně mechanického selhání, chyby pilota, sabotáže či terorismu. Představitelé malajsijské letecké společnosti ovšem vydali prohlášení, že není důvod věřit, že by zmizení letadla způsobil jakýkoli čin posádky. Reagovali tím na spekulace, podle nichž mohl pilot či druhý pilot letadla spáchat sebevraždu.

Agentura AP v souvislosti s případem poznamenala, že letadlo Boeing 777 má z hlediska bezpečnosti výbornou pověst. Totéž se týká letecké společnosti Malaysia Airlines.

Pátrání po zmizelém letadle Malaysia Airlines | Foto: ČTK

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme