Na stále rostoucí skládku u Chýně si stěžují obce i majitelé zavážených pozemků

Na cestě mezi Chrášťany a Hostivicí těsně za hranicí Prahy je skládka stavební suti a zeminy, která se neustále zvětšuje. Firma Expos, zaměřená na nakládání s odpady, tam nechává vozit materiál z širokého okolí. Pozemky, na kterých skládka leží, však nepatří firmě, ale soukromým vlastníkům. Některým majitelům odpad na jejich pozemcích vadí. Obyvatelé Chrášťan si stěžují na nákladní auta, která přes obec denně jezdí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakládání zeminy

Nakládání zeminy | Foto: Jan Rosenauer

Stát současným majitelům pozemky vydal v restituci navzdory tomu, že dávno předtím dotčené obce rozhodly, že se prostor po bývalé zemědělské skládce musí rekultivovat. A toto rozhodnutí zanesly do svých územních plánů. Likvidaci skládky a obnovu území má na starosti právě firma Expos.

Na skládku se přišel opět podívat starosta Chráštan Pavel Hrdlička zvolený za nezávislé. Auta, která tam zavážejí suť, kontroluje hlídač Jaromír Dostál. „Přivážejí to teď ze Zličína, kde se u mostu staví nájezdy. Je v tom všechno kopané. Hlína, opuka… A to se všechno sem může vozit,“ říká Dostál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na skládku u Chýně se vypravila reportérka Kateřina Havránková

Udusaná hlína se zvedá do několikametrové výšky. Konec skládky zatím není vidět. „Jsou samozřejmě místa, kde firma začne kopat základy budovy a aut se točí třeba 50. Takže to je 300 aut za den. Pro nás je samozřejmě největším problémem doprava. Lidé ji vnímají, obtěžuje je to,“ popisuje starosta.

Obec prý prostor rekultivovat chce, vadí jí ale způsob, jakým to firma dělá. Podle územního plánu Chrášťan má být na prostoru skládky les. Zatím se však na kopec vrší další a další tuny zeminy.

Jeden z majitelů pozemků se obrátil i na úřady a ombudsmana. Bezúspěšně. Podle šéfa hostivického stavebního úřadu Vojtěcha Budila je totiž všechno v pořádku. Firma projekt obnovy území, schválený stavebním úřadem, dodržuje.

„Byli jsme tam minimálně šestkrát. Na požádání obce Chýně i Chrášťan. Zkoumalo se, co je tam naváženo, byly tam nějaké asfalty a ty byly odvezeny. To, co se tam teď děje, je legitimní,“ tvrdí Budil.

Firma chce práce dokončit do roku 2016

Totéž stanovisko zastává i samotný majitel firmy Expos Jindřich Frýdl, který se odmítá vyjádřit na mikrofon. Na místě podle něj firma vybuduje modelovaný terén se zasazenými stromy a upravenými cestičkami.

Termín dokončení projektu je rok 2016, Jindřich Frýdl ale předpokládá, že kvůli sporům s majiteli se práce protáhnou. Starosta Hrdlička je však k těmto plánům skeptický.

„Kdybych věřil tomu, že to opravdu skončí tím, že tady jednou bude les a bude to pěkné místo, samozřejmě bych proti tomu nic neměl. Ale bohužel dosavadní zkušenosti nenasvědčují tomu, že by to tak jednou mělo dopadnout,“ uzavírá.


Zvětšit mapu

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme