Temelín možná dostaví místo ČEZu nová státní firma

Výstavba nových dvou bloků jaderné elektrárny Temelín nemusí být za každou cenu pod vedením společnosti ČEZ. Celého projektu se možná ujme jiný podnik ve stoprocentním vlastnictví státu. Připustil to ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. O nové variantě ale zástupci státu ani vedení ČEZ zatím moc mluvit nechtějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Na nové variantě výstavby dalších bloků Jaderné elektrárny Temelín pracuje podle Hospodářských novin společnost ČEZ a ministerstvo průmyslu a obchodu. List odkazuje na zdroje, které popisují následující scénář:

ČEZ v červnu ukončí tendr na výstavbu bez výběru vítěze, což je podle odborníků podle pravidel veřejné soutěže. Hned potom se zaměří na vyčlenění projektu mimo energetickou skupinu. Celou dokumentaci a povolení by ČEZ podle Hospodářských novin převedl do nového státního podniku.

Ten by se ujal výstavby dvou nových bloků. Následovalo by zřejmě nové vypsání soutěže. Ve hře je i varianta, kdy by ČEZ plnil roli provozovatele nových jaderných bloků ve vlastnictví státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O variantách dostavby Temelína informoval redaktor Jan Beneš

Není však vůbec jisté, že k tomu nakonec dojde, jde pouze o jednu z možností. „Uvažování o nějaké státní firmě, která by dostavěla Temelín, je možné pouze za předpokladu, že orgány ČEZu rozhodnou o ukončení stávajícího tendru,“ vysvětluje ministr a dodává:

„A že zároveň bude existovat vůle pokračovat v rozvoji jaderné energetiky. Z hlediska státu to může být výhodná investice. Zajistí energetickou nezávislost země na desetiletí dopředu.“

A zdrželivý je i ČEZ. Mluvčí energetické skupiny Ladislav Kříž pouze oznámil, že tato možnost není jediným řešením. „Variant dalšího postupu v otázce dostavby Temelína je celá řada. V tuto chvíli je ale předčasné kteroukoli konkrétní více komentovat,“ říká.

O zmiňované variantě dostavby s pomocí státní firmy se uvažuje hlavně kvůli zárukám za výkupní ceny elektřiny. Vedení ČEZ už dříve řeklo, že chce po státu garance na ceny elektřiny vyrobené z elektrárny Temelín. Jiným slovy požaduje zajištění pevných prodejních cen, aby firma na investici do výstavby neprodělala.

Garance by pocítil stát i občané

To znamená, že pokud by cena elektřiny na trhu klesla pod určitou hranici, stát by ji ČEZu u nové výroby z Temelína doplácel. A naopak, pokud by byly ceny vyšší, provozovatel jaderné elektrárny by doplácel do státního rozpočtu.

Garance by ale zřejmě byla vysoká, což by pocítil stát, a tedy i daňoví poplatníci. „Výše požadované garantované ceny by určitě byla podstatně vyšší, než je současná úroveň tržních cen silové elektřiny,“ upozorňuje třeba odborník na energetiku Jiří Gavor.

„V každém případě by se jednalo o zhruba dvojnásobek tržních cen a dopady by byly téměř srovnatelné se současnými dopady, které máme s podporou obnovitelných zdrojů energie,“ dodává.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD už dříve řekl, že garantované výkupní ceny elektřiny z nových bloků nejsou přijatelné. Někteří odborníci proto považují výstavbu třetího a čtvrtého temelínského bloku pod vedením nové státní firmy za čisté řešení.

Jan Beneš, Zuzana Petráňová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme