Prezident Bayernu Hoeness byl za daňové úniky odsouzen na 3,5 roku

Uli Hoeness je vinen z daňových úniků ve výši minimálně 27,2 milionu eur. K tomuto závěru došel regionální soud v Mnichově a prezidenta tamního fotbalového velkoklubu Bayernu poslal na 3,5 roku do vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident fotbalového Bayernu Mnichov Uli Hoeness byl odsouzen na 3,5 roku za daňové úniky

Prezident fotbalového Bayernu Mnichov Uli Hoeness byl odsouzen na 3,5 roku za daňové úniky | Zdroj: Reuters

„Jde o mimořádně závažný případ daňového úniku," řekl státní zástupce Achim von Engel, který mohl pro dvaašedesátiletého funkcionáře žádat až desetiletý trest.

Von Engel odmítl Hoenessovu obhajobu, že se dobrovolně přiznal k vyhnutí se placení daní z příjmů prostřednictvím tajných kont ve Švýcarsku. Podle státního zástupce nesplňuje podmínky pro to, aby jeho přiznání mohlo být bráno jako účinné sebeudání.

Uli Hoeness
- Narodil se 5. ledna 1952
- S reprezentací Západního Německa se stal v roce 1972 mistrem Evropy a v roce 1974 mistrem světa
- Na ME v roce 1976 neproměnil v rozstřelu proti Československu pokutový kop
- V Bayernu Mnichov odehrál 239 ligových zápasů a vstřelil 86 branek
- Po skončení fotbalové kariéry se stal funkcionářem. Zastával funkci generálního manažera a prezidenta Bayernu Mnichov

Rozsudek ještě není pravomocný, odvolat se proti němu můžou obě strany. Hoeness zatím do vězení nastoupit nemusí. Pokud do týdne podá odvolání, bude mít další čtyři týdny od doručení rozsudku na odůvodnění svého odvolání.

Uli Hoeness původně tvrdil, že nezplatil daně ve výši 3,2 milionu eur. Během soudního líčení se ovšem ukázalo, že částka byla mnohem vyšší, což potvrdil i Hoenessův obhájce. Podle soudu šlo o 27,2 milionu eur, což je 745 milionů korun.

Dříve považovali Němci Hoenesse za ikonu, muže, který Bayern dostal na evropskou úroveň. Brali ho za boháče, který ochotně pomáhal chudým, angažoval se v sociálních projektech. V minulosti pomohl i klubům Borrussia Dortmund nebo St. Pauli. V poslední době také často útočil na nemorální praktiky bankéřů.

Když byl Uli Hoeness ve funkci prezidenta Bayernu, vyhrál tým i Ligu mistrů | Foto: ČTK

Klára Stejskalová, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme