Opravna letadel Job Air v Mošnově je kvůli stamilionovým dluhům v úpadku

Více než třičtvrtěmiliardové dluhy poslaly do úpadku firmu Job Air, která opravuje dopravní letadla v Mošnově u Ostravy. Rozhodl o tom krajský soud. Insolvenční návrh podala Česká exportní banka. Banky jsou největšími věřiteli, ale peníze vymáhají i státní úřady. Právě stát před lety rozjezd tohoto servisního centra podpořil více než 300 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci společnosti Job Air, která je v úpadku, se bojí o práci

Zaměstnanci společnosti Job Air, která je v úpadku, se bojí o práci | Zdroj: ČTK

Pro dvě stovky zaměstnanců to znamená další nejistotu a strach z propouštění.

„Už jsme si zvykli. Bez standardní výplaty už jedeme dva roky,“ podotýkají. Mají tak úzkou specializaci, že výpověď nedal ještě nikdo.

České exportní bance a České spořitelně dluží Job Air přes 760 milionů korun za nesplacené úvěry, které si firma vzala v roce 2007. Mezi dalšími věřiteli je například společnost Letiště Ostrava s pohledávkami téměř 13 milionů. Dalších více než 11 milionů korun činí nezaplacené odvody pojistného na sociální zabezpečení.

Čekáme, jak se teď věřitelé rozhodnou, mají na to tři měsíce, dodává ředitel Job Airu Daniel Barč.

Možnosti jsou dvě. Buď firmu úplně zavřít, anebo reorganizovat. „Pak by provoz podniku mohl být zachován,“ říká Barč.

Jeden z věřitelů - Česká exportní banka - stále spoléhá na jednání s možným investorem, švýcarskou společností SR Technics, a také, že opravárenské centrum bude dál pokračovat. Další jednání u soudu je naplánovano v polovině června.

Za rekordními dluhy firmy je malý zisk v minulých letech, nižší státní dotace, než se čekalo, a podle Barče i tehdejší špatné manažerské vedení.

Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla, je v úpadku | Foto: ČTK

Martin Knitl, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme