Dálnice D8 bude nejspíš otevřená v roce 2016, nová trasa nebude

Dostavba dálnice D8 se zřejmě prodlouží do roku 2016. Předpokládalo se přitom, že bude hotová už příští rok. Stavbaři na dokončení dálnice potřebují rok a půl. Stavbu ale komplikuje sesuv půdy u Litochovic. Na místě se dnes byli podívat ministři dopravy a životního prostředí. Nová trasa dálnice se ale podle nich hledat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dostavba dálnice D8 se dál protahuje

Dostavba dálnice D8 se dál protahuje | Foto: Jan Bachorík

Na sesuvu na dálnici D8 nad Prackovicemi a Litochovicemi nad Labem stále pracují dřevorubci.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) je zdržení v řádu několika měsíců velkým problémem. „Minimálně sedm měsíců v háji,“ hodnotil zpoždění Brabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ministry dopravy a životního prostředí se po stavbě dálnice D8 prošel reportér Jan Bachorík

Práce by chtěli mít hotové asi do dvou týdnů, oficiální odhady mluví o měsíci. Potom je na místě sesuvu vystřídají geologové, kteří určí postup sanace téměř půlkilometrového svahu o šířce asi 200 metrů.

Na rozestavěné dálnici leží kolem 500 metrů krychlových zeminy, někde až do výšky 17 metrů. Likvidace škod po povodních může stát stovky milionů až miliardu korun.

Po vyčištění svahu nastoupí geologové. Podle jejich průzkumů se rozhodne o odstranění několika tisíc tun zeminy.

Dostavba dálnice D8
- Zahájení stavby: říjen 2007
- Sesuv svahu: červen 2012
- Sanace: měla by začít na jaře 2014
- Předpokládané uvedení do provozu: 2016
Zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR

Začátek sanace oddalovaly i politické změny letos v létě. Končící Nečasova ani prozatímní Rusnokova vláda na sebe nechtěly vzít politickou odpovědnost.

Samotná sanace začne nejdřív letos v létě, bude na ni nutné vypsat výběrové řízení. V žádném případě se ale nebude hledat nová trasa dálncie.

„Utratila se spousta peněz. To si nikdo neumí představit, kdybychom teď řekli ‚jdeme to zbourat a budeme hledat jinou trasu v délce 11 kilometrů‘,“ řekl ministr dopravy Antonín Prachař (ANO).

Na rozestavěné dálnici leží kolem 500 metrů krychlových zeminy | Foto: ČTK

Sesuv však postihl také lokální trať Lovosice – Teplice, která už prakticky neexistuje, masa zeminy ji posunula o padesát metrů níže po svahu. Nejbližší obec Litochovice nad Labem podle geologů ohrožena není.

Svah je pod neustálou kontrolou. „Jsou tam detektory, které nám ukazují, jak se svah pohybuje a zda nedochází k ohrožení obce Litochovice. Zároveň odčerpáváme vodu,“ popsala mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Jan Bachorík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme