Litoměřice plánují obnovu pivovaru, v provozu má být do pěti let

Pivo chtějí po zhruba patnáctileté přestávce opět vařit v Litoměřicích. Město proto za zhruba deset milionů korun koupilo od soukromého vlastníka chátrající budovu pivovaru v centru. První várku by tam sládci měli uvařit do pěti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruvarský pivovar by mohl vyrobit i šestkrát tolik piva ročně. Bohužel není poptávka

Daruvarský pivovar by mohl vyrobit i šestkrát tolik piva ročně. Bohužel není poptávka | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Radnice v Litoměřicích odhaduje, že náklady na opravu, zařízení a spuštění pivovaru se budou pohybovat od 150 do 250 milionů korun.

„Sto padesát až 250 milionů je ten rozsah, kde v nějaké části může hrát roli technologie samotného pivovaru. Budou to určitě evropské peníze, s největší pravděpodobností přímo z Komise,“ upřesňuje místostarosta Litoměřic z ODS Karel Krejza.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystanou obnovu pivovaru v Litoměřicích se zajímal reportér Jan Beneš

Litoměřice chtějí žádat o peníze přímo u Evropské komise. Než ale bude žádost hotová, potrvá to nejméně rok.

„Předpokládáme ještě jedno veřejné projednání. Na základě výsledků toho projednání pak budeme pokračovat v dalších krocích. Věřím, že za rok budeme mít připravenou žádost, během roku 2015 by se mohlo začít stavět, 18 měsíců výstavba, tak za čtyři roky ode dneška,“ odhaduje Krejza, za jak dlouho se Litoměřičtí napijí opět svého domácího piva.

Projekt počítá také s hotelem a byty

Na konci 90. let minulého století se přestal vařit litoměřický Kalich. Pan Honza a paní Helena na něj ale s moc velkou chutí nevzpomínají.

„Trochu připomínalo labskou vodu, ale dalo se pít. Na žízeň to šlo. Tady na vesnicích jiný nebývalo,“ popisuje pan Honza.

„Nebylo to úplně to nejlepší, ale já si myslím, že teď už by se vařilo úplně něco jinýho. Záleží vždycky na sládkovi,“ míní paní Helena.

Kromě pivovaru by v historickém objektu měl být také hotel, kongresové sály, restaurace i nové byty.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme