Muž podezřelý z vraždy Housky se k činu přiznal, soud ho poslal do vazby

Muž středního věku, kterého ve čtvrtek zadržela policie kvůli podezření z vraždy podnikatele a vlivného politika ČSSD Romana Housky, se k činu přiznal. Policistům také odevzdal vražednou zbraň. Podle vyšetřovatelů nebyla vražda politicky motivovaná. Soud v Ústí nad Labem poslal muže do vazby. Žalobci ji navrhli kvůli obavám z jeho útěku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům, kde bydlel Roman Houska

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

„Já jsem podal návrh na vzetí pana obviněného do vazby. Jde o útěkovou vazbu,“ zdůvodnil státní zástupce Jan Jakovec. Muž zůstane v policejní cele až do vynesení rozsudku.

Státní zástupce ho obvinil z vraždy, za kterou mu hrozí odnětí svobody na deset až osmnáct let. Na vyšetřování pracuje zvláštní tým čtyřiadvaceti kriminalistů. Ti byli o vině pachatele přesvědčení ještě před jeho přiznáním.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přiznání muže podezřelého z vraždy Romana Housky mluvil na Radiožurnálu ústecký krajský státní zástupce Jan Jakovec

„My jsme se s ním setkali poprvé 8. ledna, kdy nám proběhl sítem prověřovaných osob a 20. ledna se pro nás stal hlavním podezřelým, protože jsme dostali výsledky DNA,“ říká vyšetřovatel Martin Charvát.

Jeho tým prověřil stovky možných podezřelých. Na vraha ukázal paralyzér, který se na místě činu našel a stopy DNA. O vině obviněného proto policisté nepochybují.

"Na základě dalšího šetření i informací, které nám poskytl pachatel – a jsou to informace, které může vědět jen pachatel, nikdo jiný – jsme si naprosto jisti, že on spáchal tento trestný čin,“ řekl náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas.

Otazník nad motivem

Policisté jsou opatrnější, pokud jde o motiv vraždy. „Zatím vycházíme z výpovědi obviněného, že došlo k náhodnému setkání s panem Houskou. Došlo tam k nějakému vzájemnému napadení, které vyvrcholilo smrtí pana Housky,“ uvádí Charvát.

Policistům při výslechu tvrdil, že to, že zastřelil vlivného podnikatele o politika, se dozvěděl až poté z médií.

Když se přišel udat, odevzdal podle Kotase i pistoli ráže devět milimetrů, kterou měl podnikatele zastřelit: „Je potřeba si uvědomit, že tento člověk hraje o výši trestní sazby. Takže může na svou obhajobu uvádět i věci, které se nám nezdají, ale v další fázi ten případ určitě rozmotáme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ se zajímala i redaktorka Iva Zítková

Podle státního zástupce Jakovce byl pachatel dosud beztrestný, bezúhonný a zbraň, kterou měl u sebe, držel legálně. Paralyzér patřil rovněž pachateli, který prý takto chodil obvykle vybaven.

Potvrdil také, že jeho doznání bude mít vliv na případnou výši trestu. „Rozpětí trestní sazby je poměrně široké a doznání a spolupráce s policií jsou určitě polehčující okolností, které se odrazí i v navrhovaném trestu,“ řekl.

Policisté po vrahovi pátrají od 18. listopadu loňského roku, kdy byl Roman Houska zavražděn před garáží své vily v Chomutově, kde žil s náměstkyní současného hejtmana a bývalou hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD).

Helena Šulcová, ČTK, Michaela Vydrová, Iva Zítková, Kateřina Prachařová, Petra Doležalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme