Krym znamená pro Rusko víc než Falklandy pro Velkou Británii, prohlásil Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho americký protějšek John Kerry se nedokázali dohodnout na společném postupu ohledně Ukrajiny. Ani šestihodinové jednání v Londýně pohledy Ruska a Západu nepřiblížilo. Klíčové tak pro další vývoj bude nedělní referendum na Krymu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

„Krym je pro Rusko daleko důležitější než Komory pro Francii nebo Falklandy pro Velkou Británii,“ vysvětlil Sergej Lavrov s tím, že modelový případ pro nynější postup Moskvy bylo odtržení Kosova od Srbska.

Výsledek nedělního referenda na Krymu, které má rozhodnout o připojení poloostrova k Rusku, bude Moskva podle Lavrova respektovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schůzce Lavrova s Kerrym informovala redaktorka Silvie Třeslínová

Šéf ruské diplomacie také zopakoval, že Rusko ukrajinskou krizi nezahájilo.

Jeho americký protějšek John Kerry uvedl, že Spojené státy silně podporují současnou ukrajinskou vládu a že přijel do Londýna v dobré víře a s konstruktivními návrhy, jak zajistit suverenitu a územní celistvost Ukrajiny.

Lavrov dal podle Kerryho ale jasně najevo, že ruský prezident Vladimir Putin nechce dělat žádná rozhodnutí, dokud nebude jasné, jak referendum na Krymu dopadne.

Referendum podle představ Moskvy?

Referendum podle publicisty Bohdana Kopčáka dopadne podle představ Moskvy: „Celá příprava je v režii Moskvy. I nálady na Krymu nasvědčují tomu, že výsledek referenda bude takový, který bude ruské straně vyhovovat. A i kdyby byl výsledek opačný, žádné mechanismy, jak to zkontrolovat, nejsou. Mohou tam být i nějaké manipulace.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O krymském referendu mluvil zvláštní zpravodaj ČRo na Krymu Martin Dorazín a publicista Bohdan Kopčák

Kampaň před referendem provázejí násilnosti. Po střetech v Doněcku na východě Ukrajiny údajně zemřel jeden člověk. Rvačky provázaly demonstrace i přímo na Krymu. V krymské Jaltě se střetli zastánci integrace poloostrova do Ruska s jejími ukrajinskými odpůrci.

Krymští Tataři v Bachčisaraji jsou zásadně proti referendu. Z velké většiny ho chtějí bojkotovat. Dnes vytvořili po celém poloostrově lidský řetěz. Krym chtějí propojit s Ukrajinou.

Ruskojazyční obyvatelé naopak po Simferopolu vyzývají lidi, aby hlasovali pro připojení k Rusku s tím, že bude lépe.

Washington ale trvá na tom, aby Moskva zastavila přípravy na referendum, a hrozí Rusku přísnými sankcemi. Bílý dům označil postup Ruska za politováníhodný. Mluvčí amerického prezidenta Jay Carney zároveň varoval, že Spojené státy jsou připravené k rychlé odpovědi, pokud se referendum na Krymu odehraje. Spojené státy i Evropská unie považují nedělní hlasování na Krymu za porušení mezinárodního práva i ukrajinské ústavy a případný výsledek referedna pak rozhodně odmítají uznat za platný.

Kampaň před referendem o připojení Krymu k Rusku provázejí násilnosti

Číst článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov jednal se svým americkým protějškem Johnem Kerrym několik hodin | Foto: Reuters

Postup ruské invaze na Krym - chronologický grafický přehled | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová, Silvie Třeslínová, Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme