Hrad Sovinec opraví unikátní podzemní chodbu, do prohlídek ji chce zařadit příští rok

Návštěvníci hradu Sovinec na Bruntálsku by v budoucnu mohli zavítat i do podzemí. Díky nečekané evropské dotaci může hrad v podhůří Jeseníků opravit unikátní podzemní chodbu, která vede zachovalým opevněním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Sovinec

Hrad Sovinec | Foto: Aleš Spurný

O chodbě ví jen málo lidí. Její vchod lze najít v hradním příkopu, zatím je tam však nutné našlapovat jen velmi opatrně. Chodba dole je totiž částečně zavalená.

Chodba byla vybudovaná v 17. století. Jednou z mála, kdo si ji od té doby prošel, byla i místní kastelánka Kateřina Jarmarová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podzemní chodbu na hradě Sovinci se zajímala redaktorka Kateřina Daňková

„Ta chodba je zděná, většinou se tam člověk brodí po kotníky ve vodě, spousta netopýrů a dvě studny,“ přiblížila.

Kastelánka, která Sovinec spravuje už 15 let prý nevěřila, že by se do podzemí někdy podívali i turisté. O to příjemnější byla zpráva o osmimilionové dotaci, kterou hrad nečekaně získal coby náhradník na sklonku roku.

Jediné, co teď správě Sovince kalí radost, je pomalý přístup Moravskoslezského kraje, pod který hrad spadá. Kvůli chybám ve výběrovém řízení začnou práce zřejmě až v květnu.

„Nechtěli jsme riskovat ponížení dotace, které by mohlo teoreticky nastat, ale i nové výběrové řízení nám v žádném případě neohrozí konec projektu jako takového,“ uvedl Andrej Foltýnek z krajského úřadu.

Podle něj musí být opravy tak jako tak hotové do dubna příštího roku. Po nich vznikne kolem hradu nová návštěvnická trasa s tajnou chodbou a opraví se také část hradeb.

Kateřina Daňková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme