Hokejista Petr Sýkora definitivně ukončil kariéru

Český hokejista Petr Sýkora ukončil v sedmatřiceti letech kariéru. S národním týmem dvakrát vyhrál mistrovství světa a dvakrát se radoval ze zisku Stanley Cupu. Poprvé v dresu New Jersey, podruhé s Pittsburghem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Sýkora

Petr Sýkora | Foto: Miroslav Konvalina

S hokejem začal v Plzni, ze které odešel po sezoně 1992/93, kdy se vydal za moře. Nejdříve nastupoval v IHL v týmu Clevelandu a v roce 1995 byl draftován do NHL. V prvním kole si ho vybrali funkcionáři New Jersey Devils.

V dresu Ďáblů se také radoval ze svého prvního Stanleyova poháru. V sezoně 1999/2000 zářil v útoku s Patrikem Eliášem a Jasonem Arnottem. Ve finále porazilo New Jersey mužstvo Dallasu.

Hned v další sezoně došel s New Jersey až do finále Stanleyova poháru, když v základní části dosáhl na své bodové maximum. Vstřelil 35 gólů a na 46 nahrál. Dařilo se mu i v play off, ve kterém nasbíral 22 bodů. Ve finále však bylo úspěšnější Colorado.

Do finále Stanley Cupu se dostal v kariéře nejčastěji ze všech českých hokejistů. Celkem si v něm zahrál šestkrát. Trofej zvedl nad hlavu ještě v dresu Pittsburghu v roce 2009.

Jaromír Jágr dal tisící gól své kariéry. Jubilejní zásah přistál v brance Floridy

Číst článek

V NHL nastoupil ještě za New York Rangers, Edmonton Oilers, Anaheim Mighty Ducks a Minnesotu Wild. Celkem odehrál v nejslavnější hokejové soutěži 1017 utkání, vstřelil 323 góly a na 398 branek přihrál. Nasbíral tak 721 bodů. V play off odehrál 133 zápasů, ve kterých vstřelil 34 góly a připsal si 40 asistencí.

Při výluce NHL v roce 2004/2005 působil v ruské soutěži v dresu Metallurgu Magnitogorsk. V roce 2010 se představil i v české extralize, když nastoupil za mateřskou Plzeň, ale po třinácti odehraných utkáních odešel do Dinama Minsk. Posledním angažmá Petra Sýkory byl švýcarský Bern, za který v minulé sezoně odehrál včetně play-off pouhých devět zápasů.

Petr Sýkora zanechal velkou stopu i v národním týmu. Hned dvakrát byl v týmu mistrů světa. Zlatou medaili si přivezl v roce 1999 z Norska a nechyběl ani v týmu Vladimíra Růžičky v roce 2005 ve Vídni. V roce 1998 byl v bronzovém mužstvu na světovém šampionátu ve Švýcarsku.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme