Krymský parlament oficiálně požádá o přijetí do Ruské federace

V kontroverzním krymském referendu drtivou většinou 95 procent hlasů zvítězili zastánci připojení poloostrova k Rusku. Konečné výsledky zveřejní volební komise dnes. Místní Ukrajinci a Tataři hlasování bojkotovali. Na referendum naváže dnešní zasedání krymského parlamentu, který má odhlasovat oficiální žádost o přijetí do Ruské federace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé oslavují výsledek referenda na Krymu

Lidé oslavují výsledek referenda na Krymu | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Krymští Rusové bouřlivě oslavují, ale poslanci půjdou do práce. Dopoledne sepíší a sami si schválí oficiální žádost o připojení k Rusku.

Odpoledne pak delegace poslanců s tímto pověřením odletí do Moskvy. Ukrajinští Rusové rychlý postup schvalují. Procedura vstupu by podle odhadů měla trvat asi dva týdny.

Oslavy výsledku referenda provázely ohňostroj, vlastenecké písně a obrovské nadšení. Desetitisíce krymských Rusů slavily na náměstích a v ulicích měst až do rána, a na dnešek proto úřady vyhlásily raději volno.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž zpravodaje ČRo Martina Dorazína z oslav krymského referenda v Simferopolu

„Rusové tyto slavnosti nazývají ‚Ruským jarem‘. Pro mnohé je to opravdu nefalšovaný historický den, nejšťastnější za poslední léta. Hraje, tančí a zpívá soubor Černomořské flotily,“ popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Krymu a pokračuje:

„Tady na náměstí Vladimira Iljiče Lenina se raduje celý Simferopol. V této chvíli je náměstí úplně plné, kolem obrovité sochy vůdce světového proletariátu. ‚Krym je Rusko,‘ skandují všichni okolo, a to už je prakticky hotový fakt,“ poznamenává zpravodaj.

„Díky Putinovi se teď cítíme víceméně klidně. Získali jsme určitou jistotu. Ukrajina se topí v dluzích, všechno rozkradli a ty dluhy by splácely ještě naše děti. To nechci,“ říká jeden z oslavujících, Vitalij.

Konečný výsledek krymského referenda: Pro připojení k Rusku je 96,6 procent hlasů

Číst článek

Ukrajina, stejně jako Spojené státy nebo Evropská unie, výsledek sporného hlasování na Krymu neuznává.

„Myslím si, že výsledky referenda už byly dávno napsané, tak aby se hodily Rusku,“ myslí si starý muž. Jeho názor sdílí většina lidí, kteří sledovali vyhlášení předběžných výsledků na kyjevském námětí Majdan.

Lidé v Kyjevě jsou znepokojeni zprávami z východní Ukrajiny, kde se během krymského referenda odehrála řada proruských demonstrací. V Charkově se domáhal dav propuštění samozvaného proruského gubernátora Gubareva a nad budovou prokuratury vztyčil ruskou vlajku.

Lidé oslavují výsledek referenda na Krymu | Foto: Martin Dorazín

Spojené státy referendum na Krymu odsoudily a znovu pohrozily Rusku sankcemi. Bílý dům potvrdil, že prezident Barack Obama telefonoval svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Podle prohlášení Bílého domu Spojené státy ani mezinárodní společenství výsledky referenda nikdy neuznají za platné.

Evropská unie už chystá proti Rusku sankce kvůli jeho podpoře referenda na Krymu. Ministři zahraničí zemí EU dnes budou jednat o tom, které ruské představitele zmrazení kont nebo zákaz cestování do zemí Unie zasáhne. Výsledky Krymského referenda neuzná ani Česká republika.

Martin Dorazín, Jaromír Marek, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme