Evropská unie prý rozhodne o sankcích na vybrané ruské představitele

Evropská unie dnes přijme sankce proti vybraným ruským představitelům, řekl Českému rozhlasu vysoce postavený diplomatický zdroj. Na sankcích se mají na schůzce v Bruselu dohodnout ministři zahraničí členských zemí osmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (ilustrační foto)

Evropská unie (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Země Evropské unie tak chtějí Rusko potrestat za vojenskou akci na Krymu i podporu tamního referenda, které bylo podle unie nelegální.

Sankce mají na Rusko dopadnout kvůli tomu, že stále nezačalo s Ukrajinou jednat o smírném vyřešení krize. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso už dříve vyzval Rusko k respektování ukrajinské suverenity.

Ministři zahraničí by dnes měli určit, které představitele Ruska a Krymu zasáhne zmrazení kont nebo zákaz cestování do Evropské unie. Sankce by mohly od počátku postihnout například členy parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska

Některé členské země ale chtějí, aby unie se sankcemi proti vysoce postaveným členům vlády počkala až na to, jaký bude další postup Moskvy po včerejším referendu.

Evropská unie už před dvěma týdny pohrozila Rusku vážnými hospodářskými sankcemi v případě, že se jeho vojenské akce rozšíří i mimo Krym, například na východní Ukrajinu.

„Jakýkoli další krok Ruska, který by dále destabilizoval situaci na Ukrajině, by měl vážné a dalekosáhlé důsledky pro vztahy mezi zeměmi unie a Ruskem. A to včetně řady ekonomických oblastí,“ prohlásil takzvaný evropský prezident Herman van Rompuy.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme