Podivná, přesto vesměs slušná zimní sezóna v Krkonoších, chválí si podnikatelé

V neděli skončil poslední turnus jarních prázdnin a pro řadu krkonošských středisek to znamená konec zimní sezóny. V Krkonoších se ale bude nejméně do konce března lyžovat třeba v Harrachově, Špindlerově Mlýně, na Černé hoře nebo v Peci pod Sněžkou. A právě větší střediska hodnotí letošní zimu navzdory katastrofickým prognózám pozitivně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pec pod Sněžkou, sníh, hory, parkoviště

Pec pod Sněžkou, sníh, hory, parkoviště | Foto: Michaela Vydrová

Letošní zima ukázala, jak je na horách důležité kvalitní umělé zasněžování.

„V prosinci jsme zasněžovali deset dnů, v lednu a únoru taky tak,“ vypočítává dny, kdy se na sjezdovky ve Špindlerově Mlýně stříkal umělý sníh vedoucí skiareálu Jiří Kolín.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zimní sezóně v Krkonoších natáčel redaktor Jiří Fremuth

A vcelku spokojení byli ve středisku i ubytovatelé. Nakonec se zadařilo, vyždílamo se z toho, co se dalo,“ říká Lucie Jandurová z tamního infocentra.

Rozdíl mezi areály s lepším a horším zasněžováním pocítil skiresort Černá hora Pec, pod který patří hned pět středisek.

„Tam, kde je areál dobře pokrytý technickým sněhem, jako například na Černé hoře, je návštěvnost dobrá. Tam můžeme mluvit o průměrné sezóně,“ porovnává Zina Plchová.

Horší to letos bylo v Peci pod Sněžkou - tamní areál má firma Megaplus pronajatý krátce a velké investice do zasněžování přijdou letos v létě.

„V areálech, ve kterých technický sníh není, není návštěvnost tak dobrá, protože areál nemůže nabídnout maximum sjezdovek,“ dodává Plchová.

Pec pod Sněžkou, vlek Javor, lyžaři, skateboard | Foto: Michaela Vydrová

V Peci se ale bude lyžovat až do začátku dubna. Do té doby má rezervace třeba penzion Patrika Šíly, který je jen pár kroků od sjezdovky:

„Letošní sezóna byla na sníh dost chudá, ale z hlediska zákazníka nevybočovala z rámce, na který jsme zvyklí. Náš penzion je dobře situován pod sjezdovkou, zákazníků máme dost jak v hospodě, tak na ubytování.“

O lehce nadprůměrné sezóně mluví i ředitel největšího hotelu v Peci Karel Rada: „Únor byl dokonce jeden z nejlepších, jaký jsme za posledních pět let měli. Naše nabídka služeb je přizpůsobená i pro dny, kdy se nedá lyžovat. Klienti pak mohou využívat naše wellness a ostatní služby.“

Sezóna v Krkonoších ale nekončí - hotely, penziony a horské chaty v Peci pod Sněžkou mají rezervace ještě na několik týdnů.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme