Nemocná koťata bez domova najdou útočiště třeba v rakovnickém depozitu

O nemocná a opuštěná koťata pečuje v Rakovníku Markéta Slachová. Ve svém domě pro ně vybudovala takzvané depozitum, které slouží jako pobočka útulku ve Vrbičanech na Kladensku. Zbídačených koťat je prý nejvíc teď na začátku jara.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotě

Kotě | Foto: Jana Šustová

Markéta Slachová pracuje jako účetní. Má několik vlastních koček, dalších šest zvířat momentálně pobývá v depozitu. Kočičí místnost vytvořila z pokoje své dnes již dospělé dcery.

Vše začalo, když si v roce 2008 vzala kočku z vrbičanského útulku, další pak adoptovala na dálku. Seznámila se při tom s Kristýnou Kacálkovou, která útulek vede, a před dvěma lety se zrodila myšlenka na kočičí depozitum.

„Našla jsem malinké koťátko, asi dvacetideková kočičí holčička, kterou jsem si vzala od Kristýny na vypiplání. Během týdne se našla ještě jedna. A než jsem stačila tato dvě miminka úplně vychovat, tak se nám na to nabalilo další miminko,“ vzpomíná paní Markéta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Depozitum pro opuštěná koťata navštívila redaktorka Alena Rokosová

Zrovna teď jsou v depozitu větší kočky, obvykle tam ale míří právě koťata, která nemohou být v centrálním útulku ve Vrbičanech. Nemocná a oslabená zvířata tak mají větší šanci na přežití.

Zbídačená koťata vyžadují nejen péči lékaře, ale i neustálou kontrolu. „Je to pomalu horší než u miminka, protože opravdu musíte hlídat tělesnou teplotu, všechny funkce,“ vysvětluje Markéta Slachová. Když se pak zachráněného zvířete ujme nový majitel, kočičí ošetřovatelka se občas neubrání slzám.

Nejvíc koček se do depozita dostává na jaře a během pozdního léta. „Většinou jsou to koťata, která zůstávají na ulici buďto s maminkou nebo úplně samotná. Měli jsme tady případy, že lidé vysypali devět koťat na skládku. Pak jsme našli třeba sražená zvířata u silnice,“ upozorňuje paní Markéta.

Péče o kočky a koťata je nákladná a útulek funguje především díky finančním i věcným darům. Zájemci si také mohou zvíře virtuálně adoptovat.

Útulek někdy dostane příspěvek od okolních měst, podle Markéty Slachové jsou ovšem kočičí útulky spíše stranou zájmu místních samospráv – na rozdíl od těch psích: „Myslím si, že péče o kočky je tady u nás teprve v počátcích. Donedávna byla kočka takové ,plevelné‘ zvíře.“

Kotě | Foto: Jana Šustová

A.Rokosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme