Ruský prezident Putin dekretem uznal nezávislost Krymu na Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin uznal nezávislost Krymu na Ukrajině, kterou dnes vyhlásil krymský parlament. Podle agentury RIA Novosti tak učinil podpisem příslušného dekretu. Uznání nezávislosti je považováno za první krok k budoucímu připojení separatistického poloostrova k Ruské federaci. Západ a ani Ukrajina samostatnost Krymu neuznávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: ČTK

Prezidentský dekret uvádí, že s ohledem na vůli obyvatel Krymu, kterou vyjádřili v referendu, Rusko uznává suverenitu a nezávislost Krymské republiky, v jejímž rámci má Sevastopol zvláštní status.

Sevastopol oficiálně není součástí krymské autonomie a do Ruské federace chce vstoupit jako samostatný subjekt. Dekret vstupuje v platnost dnem podpisu, čili dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o dekretu vydaném Vladimirem Putinem mluvil v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Krymu Martin Dorazín

V úterý se chystá schválit prohlášení na podporu krymského referenda ruská Státní duma. Následně k ruskému parlamentu promluví prezident Putin.

Všeobecně se očekává, že podpoří snahu Krymu stát se členem Ruské federace. Putinovo poselství je ohlášeno na 12 hodin středoevropského času.

Evropská unie i Spojené státy schválily sankce vůči představitelům Ruska a Krymu

Číst článek

Oficiální reakce na avizované sankce Evropské unie a USA zatím nepřišly. V debatním pořadu ruské státní televize se jim však jeden z politiků uvedených na seznamu smál. Podobně jako další hosté ve studiu. Sankcionovaní politici si z postihu zřejmě nic nedělají.

Pokud jde o vojáky, ti do zahraničí stejně cestovat nemohou, zakazuje jim to služební poměr k ruské armádě. A jen těžko lze přepokládat, že by důstojníci měli oficiální konta na Západě.

Samotný fakt sankcí však Rusy velmi podráždil a odpověď rozhodně přijde.

Česká republika neuznává výsledky referenda o připojení Krymu k Rusku

Číst článek

Martin Dorazín, ČTK, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme