Tři obce na Karvinsku se chystají zakázat sběrnám výkup starého železa

Železný šrot nevykupujeme. Tento nápis si od července mají na vrata pověsit všechny sběrny na území tří obcí na Karvinsku. Radnice v Bohumíně, Rychvaldu a Dolní Lutyni tak chtějí zabránit krádežím kovů. Připravují vyhlášku, která kovošrotům zakáže platit takzvaným sběračům. Lidé budou smět kovový odpad vozit do obecních sběren, ale nedostanou za to ani korunu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železný šrot

železný šrot | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

„Před námi je dům, který vyhořel. Za to mohou právě sběrači kovů, kteří si tak usnadňovali práci, aby se mohli dostat ke kovovým částem na střeše,“ ukazuje Lucie Balcarová z městského úřadu v Bohumíně na jeden ze zdevastovaných bytových domů.

O kousek dál je sběrna. Už od července by nesměla za kusy železa platit. Jejímu majiteli Zdeňkovi se to nelíbí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Bohumíně natáčela reportérka Andrea Čánová

„Co mám dělat. Chápu to, ale bude to ještě daleko horší. Protože obyčejní lidé se sběrem kovů živí. Když jim tuhle obživu vezmou, budou pak přepadávat lidi. Je to omezování mého podnikání,“ tvrdí.

„My samozřejmě nechceme ovlivňovat svobodné podnikání výkupen kovů. Takže kovy, které občané zdarma odevzdají do našich sběrných dvorů, pak zpětně odprodáme sběrnám,“ reaguje místostarosta Lumír Macura z ČSSD.

Bohumín, Rychvald a Dolní Lutyně chtějí, aby se k nim přidala i velká sousední města.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme