Dny francouzské kultury zaplní i ulice Českých Budějovic

Francouzská kultura i jazyk ovládnou České Budějovice. Dnes začínají Dny francouzské kultury. Svátek frankofonie si každoročně v tento čas připomínají miliony lidí po celém světě od Vietnamu přes Bosnu po Tunisko. A tak si i na jihu Čech zájemci zahrají tradiční francouzské hry, zhlédnou francouzské filmy a mohou se naučit i několik nových francouzských slov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České Budějovice (ilustrační foto)

České Budějovice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Frankofonní kultura není jen jedna. Spojuje všechny kultury, které k ní mají blízko. Ať už se liší například zvyky, národností, mateřským jazykem. Ale všechny jsou spojeny láskou k francouzskému jazyku a francouzské kultuře.“

Tak připomíná Alena Suchá z Francouzské aliance jižní Čechy podstatu svátku frankofonie. Jak vůbec Mezinárodní den frankofonie, který připadá na 20. březen, vznikl?

Přehrát

00:00 / 00:00

O Dnech francouzské kultury v Českých Budějovicích informovala reportérka Romana Lehmannová

„Rodilí francouzští mluvčí se po druhé světové válce báli, že budou utiskováni. V roce 1970 vznikla první agentura, první frankofonní organizace vůbec,“ popisuje Suchá.

Dnes třeba studenty Jihočeské univerzity čeká literární beseda na téma Paříž a venkov v dílech Flauberta a Maupassanta. Bude ve francouzštině.

Ve středu se program rozšíří i do českobudějovických ulic. „Po Českých Budějovicích máme několik stanovišť, z nichž každé představuje jednu frankofonní zemi. Jsou tam různé hravé aktivity, například recitace básní, rozpoznání zemí, lidé se mohou naučit francouzská přísloví,“ říká Suchá.

Závěr svátku frankofonie bude v sobotu od 14 hodin na stadionu Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Kdokoli si může přijít zahrát tradiční francouzskou hru petanque.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme